Witam,
Jestem na etapie przygotowywanie nowego projektu, aktualnie harmonogram prac oraz wstepnie rozpisuje szkielet i zalozenia biznesplanu.
Doskonale wiem co, jak i kiedy chce zrobic - to juz cos, ale nie wystarcza. Musze zrobic badanie rynku aby w ogole moc jakkolwiek szacowac finanse.
Ogolnie powiedzmy, ze bedzie to sklep. Znam dokladnie baze klientow (nawet moge dosc dokladnie oszacowac ich liczbe) wiem co i co ile musza u mnie kupic oraz znam dokladne liczbe sklepow konkurencyjnych w regionie (obszar "razenia" to 4 wojewodztwa) oraz w kraju.
W teorii gotowy wzor na oszacowanie obrotu. Ale. No wladnie jak nalezy oszacowac procentowy udzial w rynku po roku, dwoch, trzech?Zalozmy, ze liczba konkurencji w regionie to 10 podobnych sklepow, podobny towar, ta sama grupa klientow, ale ja mam inna marke i wylacznosc na nia.
Czy raporty finansowe spolek sa jakos do zdobycia (legalnie!) ? Mozliwosc przejrzenia raportow finansowych konkurencji (chocby jednej wartosci ogolnego obrotu rocznego) na przestrzeni lat wraz z porownaniem liczby klientow w danych latach daloby praktycznie pewne liczby.