Witam!
Prowadzę działalność gospodarczą jako osoba fizyczna opartą na handlu internetowym (sklep internetowy) bardzo wąskim tematycznie asortymentem. Mam nazwę firmy, która odzwierciedla zakres prowadzonej przeze mnie działalności handlowej.
Od przyszłego miesiąca mam zamiar poszerzyć zakres prowadzonej przeze mnie działalności o usługi doradcze i szkoleniowe (zgodnie z wypisem z rejestru prowadzonej działalności, który mam dość szeroki). Niestety moja dotychczasowa nazwa związana z internetowym asortymentem handlowym nijak nie pasuje do nowych usług, które zamierzam świadczyć.
Na marginesie dodam, że prowadzę działalność jako osoba fizyczna (własny NIP) i nie jestem płatnikiem podatku VAT – wystawiam tylko rachunek uproszczony.
Czy w związku z tym mogę posługiwać się dwoma nazwami – dopisać drugą nazwę firmy do rejestru działalności w Urzędzie Dzielnicy i Urzędzie Skarbowym, wystawiać rachunki, posiadać ten sam REGON, NIP na obydwie nazwy, przybijać 2 pieczątki, a jednocześnie prowadzić jedną księgowość?
Czy też niezbędna będzie w moim przypadku całkowita zmiana nazwy firmy (Urząd Skarbowy, Urząd Podatkowy, Regon, konto bankowe, ZUS, pieczątka, itd.?).
A może łatwiejszą procedurą byłoby otworzenie dodatkowej (drugiej) firmy jako osoba fizyczna?
Najłatwiejszym sposobem wydaje mi się druga nazwa, nie wiem tylko czy jest to zgodne z przepisami i którą nazwę podaję w rozliczeniach z Urzędem Podatkowym i ZUS-em?
Jeszcze jedno pytanie przy okazji – czy prowadząc jednoosobową firmę jako osoba fizyczna jestem uznawany za mikroprzedsiębiorcę, czyli najmniejszą formę przedsiębiorstwa, jeżeli nie co powinienem zmienić aby być przedsiębiorstwem w prawnym rozumieniu tego pojęcia?
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Marek