W trakcie ostatniego roku na studiach uswiadomiono mi że masa pomysłów biznesowych , wynikała z niezadowolenia klientów z dotychczasowych usług lub po prostu z ich braku , i pomyślałem sobie że nie jestem w stanie objąć umysłem wszystkich branży i wszystkich niuansów , poszedłem dalej i stwierdziłem że firmy mają maksymę " jeśli jesteś niezadowolony z naszych usług powiedz to nam , jesli jestes zadowolony powiedz to znajomym "
ponieważ bardzo się boją że zły PR pojdzie w świat , więc pomyślałem dalej że warto by małym nakładem kosztów utworzyć stronę gdzie klienci mogliby zgłaszać swoje reklamacje , strona by była podzielona na kategorie na początku bardzo ogolne potem w miarę wzrostu wpisów byłaby bardziej szczegółowo kategoryzowana , miałoby to formułę forum , ogolnie na razie nie sprecyzowałem tego , mam raczej zarys w głowie dlatego pisze ogolnikami , wpływy na pokrycie kosztów , byłyby z reklam oraz pobieranych opłat od działów PR firm które by chciały dodać swoje wpisy w odpowiedzi na zarzuty
Dodatkowym faktem byłoby to że osoby poza wpisem zażalenia mogłyby napisać jakie rozwiązanie firma powinna przedsięwziąść aby byli ustatysfakcjonowani z podjętej reakcji na problem
Dzieki temu moznaby zbierać dane gdzie ewentualnie są mozliwości wejścia na rynek z usługami których brakuje lub ich jakość jest niska
Co o tym sądzicie ??
A pomysł mi wpadl wczoraj po kolejnej fascynującej lekturze jednego z guru SGH ;-) , jedną ciekawą rzecz wyczytałem że tylko 5 % z wykreowanych nowych produktów i usług zostaje wdrożone na rynek a z tego tylko 10 % odnosi sukces więc statystycznie 1 na 200 pomysłów biznesowych ma szanse zaistnieć , także jeszcze muszę pogłówkować ;-)))))