Uważam, że Web 2.0 jes wyzwaniem dla nowego modelu biznesowego -- to nie jest kwestia modelu b2c ---> lecz umożliwienia ludziom przejście z b2c do b2b!
Pozdrawiam
|
Nowy serwis aukcyjny - strona 2 |
Nowy serwis aukcyjny
• Strona 2 z 2 • 1, 2
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
Uważam, że Web 2.0 jes wyzwaniem dla nowego modelu biznesowego -- to nie jest kwestia modelu b2c ---> lecz umożliwienia ludziom przejście z b2c do b2b!
Pozdrawiam
Zapomnij o aukcjach.
Allegro to najwiekszy w Europie srodkowo-wschodniej portal aukcyjny. NIe dal mu nawet rady ebay, ktory z latwoscia zdobywal rynki europy zachodniej, do tego sa inne portale aukcyjne, ktore ledwo sie trzymaja, jak swistak, aukcje24.
Podnoszę ten wątek gdyż mnie zainteresowała odpowiedź na jedno pytanie.Jesli załóżmy stworzę taki portal aukcyjny to wiadomo,że skoro będę na nim zarabiać(prowizja od wystawianych przedmiotów) to muszę założyć działalność.A skoro ją założę muszę się rozliczać z fiskusem.Jak w takim razie wygląda rozliczenie?Płacę podatki pewnie od prowizji,ale jak wogóle taką działalność zakwalifikować?No i koszty(muszę przecież w taki portal zainwestować)-jak je odliczać?I które można odliczać?
Może się przyłącze do dyskusji i wyraże swoją opinię.
Kolejny serwis Aukcjyny ma sens! i utrzyma się ! I w cele nie musi być ładniejszy ani kolosalnie tańszy, wystarczy dopracowac względy bezpieczeństwa chodzi mi o zawiranie transakcji ze kupujący czy sprzedający jest chroniony w jakiś sposób. Że serwis aukcyjny nie umyje rączek jak ktoś kogoś oszuka, jest mase sposobów aby ograniczyć praktycznie do minimum oszustwa na allegro i wcale wiele nie trzeba, i wcale nie potrzebne są do tego komentarze chodz przydatne. reasumując serwis aby sie utrzymał i aby miał swoich użytkowników którzy chcialiby stopniowo odchodzić od Allegro, musi max. zabezpieczyć kupujących i sprzedająych przed oszustwem. I wcale koszty nie muszą być mniejsze. Do tego wporwadzić nowe rozwiązania funkcje pomagające użytkownikowi. Mówicie o ebay, swistaku ale te serwisy są bierną kopią Allegro, niczym się nie wyruzniaja, zadnych innowacyjności wiec jak moga być jaką kolwiek konkurencją?? Co do marketingu to bez kampani reklamowej się nie obejdzie, każdy musi znać tą nazwe aby w ciągu paru miesiecy się zakodowała, że jak ktoś w nocy Cie obudzi to potrafiłbyś powiedzieć nazwe portalu.
Szansa tym większa, że Allegro ostatnio sypie się maksymalnie: problemy z logowaniem, z wystawianiem, z wyświetlaniem miniatur oraz zdjęć w ogóle. Do tego nie jest pozbawione wad, a jest praktycznie monopolistą.
Nowy serwis aukcyjny w Polskim Internecie nie ma szans na przebicie...
JESTEM ZA, alegro chce być monopolistą i przejąć cały rynek nie można na to pozwolić , zresztą alegro już sprzedane więc to nie polski portal. Trzeba zrobić coś polskiego .Jak co piszcie przyłącze się znam coś html i CS4 no i mam spore doświadczenie z aukcjami i to nie na "ale gro"
serwis aukcyjny ma szansę powodzenia ale:
-tylko dla legalnych firm -tylko opcja kup teraz -ubezpieczenie transakcji (allegro dopiero po 8 latach to wprowadziło) -systemy rabatowe dla najlepszych klientów serwisu przeczy to idei allegro w którym ktoś kto płaci 10 tys miesięcznie prowizji jest traktowany na równi z Zenkiem który sprzedaje na lewo podróbki z Chin. znam setki firm które mogłyby płacić te 4% komuś innemu niż allegro
Tez jestem za zrobieniem konkurencji allegro. Co do bezpieczeństwa to wiadomo, ze jest to ciężka sprawa. Oszuści zawsze jakoś się przecisną. Najważniejsze to aby ich łatwo szło namierzyć i w razie czego przekazać dowody policji. Wg mnie o popularności może zdecydować bezstronność serwisu. Serwis nie policja i poza rzeczami oficjalnie wyłączonymi z obrotu na wolnym rynku typu broń, narkotyki, lekarstwa na receptę i masa innych nie powinno być innych ograniczeń. A na allegro: ograniczyli sprzedaż zwierząt, nie wolno wystawiać aukcji grzecznościowych, e-booki trzeba (sic!!!) SPRZEDAWAĆ NA PŁYTKACH i masa innych udogodnień.
Poza tym opłaty. Allegro zdziera 2 razy: 1) za wystawienie przedmiotu 2) po sprzedażny prowizje od wartości Dlaczego nie wprowadzić 1 z tych opłat ? Można zwiększyć widełki cenowe np 1-10, 11-50, 51-250 itp. De facto wystawiając przedmiot na licytacji nie wiem ile zapłacę prowizji, co chyba nie do końca jest zgodne z polskim prawem. Cena usługi powinna być znana z góry. Jak zrobicie taki serwis napiszcie a się chętnie przyłączę.
opłaty za wystawienie są logiczne,to jest tama przed zaśmiecaniem tysiącami przedmiotów które nigdy się nie sprzedadzą.Można wprowadzić darmowe wystawianie np do 500 zł miesięcznie,jeśli użytkownik nie osiągnie pewnego poziomu sprzedaży to mu się ograniczy.Wymaga to dość skomplikowane systemu.Tym sposobem można pomagać sprzedawcom sprawdzić pewne warianty i zdobyć doświadczenie bez dodatkowych kosztów.
Same darmowe aukcję nie sprawdzają się np na Świstaku,sprzedawcy chcą płacić ale też chcą wsparcia ze strony serwisu,to ma być system naczyń połączonych a nie nielegalny bazar do handlu podróbkami tak jak allegro
Ja nie jestem za darmowym wystawianiem bo dokładnie to powoduje zaśmiecenie serwisu nierealnymi cenami. Ale tez próg kwoty miesięcznej sprzedaży do której pobierana jest prowizja tylko za wystawienie przedmiotu, by się przydał. Dotyczy to zwłaszcza indywidualnych osób, które sprzedają swoje niepotrzebne rzeczy oraz początkujących firm w celu wytestowana popytu i ustalenia cen. Co do handlu podróbkami. piratami tip, to nie widzę problemu. Jest policja i zawsze można zgłosić taki fakt. Serwis aukcyjny nie ma ani możliwości ani kompetencji ocenić co jest legalne a co nie jest. Moze tylko eliminować rzeczy ewidentnie nielegalne w sprzedażny lub potrzebujące koncesji tip takie właśnie jak alkohol, broń, lekarstwa na receptę, przedmioty nawołujące do nienawiści rasowej. Ale jakim prawem i po co ograniczać aukcje grzecznościowe, handel zwierzętami objętymi załącznikami CITES itp ?
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Nowy serwis aukcyjny - strona 2": - Serwis internetowy - serwis aukcyjny - serwis aukcyjny plus coś! - Serwis aukcyjny www.bazarek24.pl - Inny serwis aukcyjny - Zlecimy serwis aukcyjny
• Strona 2 z 2 • 1, 2
|
|