Witam wszystkich forumowiczów. Na wstępnie krótkie podziękowanie twórca tego forum.
Ciesze się ze takie forum powstało i ze możemy spotkać się w jednym miejscu i porozmawiać, wymienić się opiniami, doświadczeniami, poglądami na temat ogólnie mówiąc biznesu.
Do rzeczy.
Przystąpiłem do pisania biznes planu dotyczącego otwarcia lini produkcyjnej kopert bombelkowych.
Na początek wystarczy jedna maszyna która jest w stanie wykonać cała kopertę bombelkową. Mój produkt będzie taki sam jak dotychczas znane nam koperty które można kupić np. na allegro, poczcie czy w sklepie papierniczym.
Stworze te same rozmiary, ta samą grubość papieru, tą sama folie która jest obecnie - uwzględniając koszt produkcji 1 szt. Uważam ze obecne koperty są dobre, trwałe, użyteczne i nic nowego nie trzeba wnosić (zwiększenie grubości papieru lub zastosowanie innych poprawek mogłoby by znacznie podnieść koszty a efekt był by podobny, tak wiec nie chce odbiegać od dotychczasowych standardów i podnośnic koszty).
Biznes plan piszę w celu pozyskania środków z dotacji.
W formularzu który zacząłem wypełniać zatrzymałem się na jednym pytaniu.
Pytanie: "Na czym polega innowacyjność Twojego produktu lub usługi?"
Dla pewności sprawdzałem w słownikach czym jest dokładnie innowacyjność, ale dalej mam problem.
Zamierzam produkować produkt czyli koperty bompelkowe (powietrzne) i nie bardzo wiem co napsiac na temat ich innowacyjnosci. Mój produkt będzie taki sam jak dotychczasowa koperta. Nie zamierzam go różnicować. Nie chce wymyślać nowej koperty która równie bezpiecznie dostarczy przedmiot jak koperta bombelkowa, a będzie lepsza z jakiś tam powodów (np. bedzie wykonana z gąbki czy styropianowej masy itp).
Ogólnie moje jedyne działania będą zmierzały do znalezienia najbardziej ekonomicznego sposobu na wyprodukowanie koperty. Czyli zużycie najmniejszej ilości materiałów, na tyle aby produkt pozostał użyteczny (nie rozpadał się w rekach użytkownika, podczas transportu, w wysyłce, miał trwały klej itp).
Wiec, co mógłbym napisać o innowacyjności? Jeżeli źle rozumiem pytanie czy mógłby mnie ktoś nakierować?
Jak wy byście postąpili?
Liczę na Wasze opinie i bardzo ich potrzebuje.
Niestety z doświadczenia na innych forach wiem, że mentalność co niektórych forumowiczów w stosunku do innych bywa niemiła. Jeżeli ktoś z tego pokroju napisze wobec mnie niesłuszną krytykę lub nic nie wnoszące "głupie pytania" najzwyczajniej zlekceważę to.
Mimo wszystko liczę ze takich przypadków nie będzie.