|
OBLICZANIE NPV IRR |
OBLICZANIE NPV IRR
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Twoja firma
‹ Biznes Plan wzory, przykłady
Autor
Wiadomość
Jaką należy przyjąć stopę dyskontową w celu obliczenia NPV? Kredyt na rozpoczęcie inwestycji brany jest na 10 lat przy oprocentowaniu 6,69%, natomiast oprocentowanie średnie lokat jednorocznych ok.4%. Czy przyjąć jedne z nich, czy jest jakaś inna ewentualność. Dane potrzebne są przy obliczeniu efektywności projektu inwestycyjnego w biznes planie.
przyjmujesz stopę zwrotu bezppiecznych inwestycji i powększsz o premię za ryzyko branży/ projektu lub jako oczekiwaną przez inwestora stopęzwrtu, z uwzględniniem inwestycji alternatywnych. jesli bezp. moźesz otrzymać ok 5,5% pa z tyt obligacji SP 10 letnich, to stopa dyskonta nie moźe być niźsza. miarę ryzyka dla branźy moźesz ocenić analizuąjąc odchylenie standardowe np rentowności branży. lub przyjąć, że jest to np nie mniej niź 10% . pozdrawiam
Witam.
Zapłacę osobie, która zechce zrobić obliczenia do biznes planu. Nie wymagam profesjonalizmu a jedynie podstaw wiedzy, których mi brak. Biznes plan (który już mam) + obliczenia (chyba NPV i IRR) potrzebne mi są na zaliczenie z przedmiotu. Dobrze byłoby, aby do obliczeń dołożony był jakiś krótki komentarz, aby przy tablicy oprócz ich zaprezentowania, można było coś się odezwać. Reasumują potrzebuję minimum do zaliczenia. Pozdrawiam.
Możesz wysłać na priv ten biznesplan, to ci napiszę jakie wyliczenia są do zrobienia i ile będą kosztowały. NPV i IRR to są funkcje wbudowane excela, a pomoc do excela pozwala poradziźć sobie z wyliczeniami i zrozumieniem wyniku. pozdrawiam
Przeczytaj również posty podobne do tematu "OBLICZANIE NPV IRR": - obliczanie podatku vat - obliczanie podatku vat - Obliczanie Ryczałtu - Obliczanie zysku z lokaty - Vat - obliczanie i wszystko co z tym związane .
• Strona 1 z 1
|
|