|
Obniżanie rachunków za prąd. |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Od pewnego czasu myślę o świadczeniu usług związanych z obniżaniem rachunków za energię elektryczną.W związku tym, że przez czas jakiś pracowałem w Zakładzie Energetycznym potrafię np. dobrać optymalną taryfę dla danego odbiorcy gdyż, jak wiem z doświadczenia, nie wielu zdaje sobie sprawę o jej wpływie na wielkość rachunków.Celem głównym byłoby jednak likwidowanie opłat za tzw. energię bierną. Jest, bowiem grupa średnich i dużych odbiorców, którzy mają instalowane dwa i trzy liczniki i za wszystkie mogą płacić kasę.Ja potrafię ograniczyć tą opłatę do jednego licznika. I tu pojawia się problem, w jaki sposób do nich dotrzec?Problem tym większy, że nawet ci, którzy zostali zaliczeni do grupy „średnich i dużych” nie zawsze płacą za ową moc bierną gdyż albo nieświadomie jej nie przekraczają albo mają na etacie fachowca, który o to dba ( duże firmy).Udało mi się porozmawiać z dyrektorem jednego z Zakładów Energetycznych w celu uzyskania listy firm, które płacą za taką energię, ale jak mi powiedział ze względu na ochronę danych osobowych jest to niemożliwe.Pani, która sporządza takie rachunki w ZE też zapewne nie będzie skłonna do współpracy z obcym facetem biorąc pod uwagę nieprzyjemności, z jakimi mogłaby się spotkać .Może, więc wy macie pomysły jak w gąszczu firm wyłowić te właściwe i jak do nich dotrzeć? Tu z dołu dziękuję za wszystkie podpowiedzi.
może gdybyś miał swoją firmę świadczącą owe usługi, mógłbyś postawić na reklamę i czekać, może ktoś by się skusił ;] pozdrawiam
|
|