Nie wymieniam, bo nie widze powodów. Ale dla Ciebie zrobię wyjątek. Sprzedają wszystkie części komputerowe. Tyle, że w Polsce trudno nie dostać. Większość ludzi woli słabszej jakości produkty z Chin, ale tańsze.
Z USA mam m.in. Monitor, Creative 5.1 i sobie bardzo je chwalę. Kości RAM są polskie. Poza tym nie wiem jak procek, tego nie moge sprawdzić. W przpadku pozostałych komponentów masz oczywiście rację i w większości jest to daleki wschód...
Co nie zmienia faktu, iż nadal uważam, że każdy z tych komponentów wykonany w USA jest znacznie lepszy niż chiński. I nie tylko ja tak twierdzę.
Kiedy decydowałem się na kości RAM wiele osób toczyło spory o firmę Kingston. Producent ten ma fabryki zarówno w USA jak i w Chinach (i pewnie gdzieś jeszcze). Okazało się, że wiele osób (także na aukcjach) poluje tudzież zachwala te amerykańskie a chińskich woli unikać. Sam kiedyś sprzedałem kości do strzału, bo napisałem w opisie aukcji Made in Taiwan, nie żadna chińszczyzna.
Pozdrawiam
Aha! Co do kości RAM z Chin to pana argument, że wiele fabryk produkuje dla różnych producentów uważam za bezpodstawny. Tym bardziej, że mogli na tych kościach nawet wydrukwać podobiznę Dody. Choć w sumie spostrzeżenie ma pan trafne.