Dzien dobry.
nie mam sie kogo poradzi, a mam nastepujace pytanie do szanownych Grupowiczow:
jestem z wyksztalcenia inzynierem budownictwa; od czasu ukonczenia studiow przez 3 lata pracowalem jako praktykant w pracowni projektowej na zasadzie umów o dzieło. obecnie po ukonczeniu praktyki zdalem egzamin, zdobylem uprawnienia projektowe i... czas zaczac wlasna dzialalnosc.
1. czy moge placic ZUS w obnizonej stawce jako dla zakladajacych po raz pierwszych dzialalnosc?
2. jak ma sie do tego nastepujace stwierdzenie ze przysluguje to obnizone placenie "...osobom ktore nie prowadzily w ciagu ostatnich 60 miesiecy pozarolniczej dzialalnosci oraz nie wykonują dzialalnosci na rzecz bylego pracodawcy, na rzecz ktorego przed dniem rozpoczecia dzialalnosci gospodarczej w bieżącym lub poprzednim roku kalendarzowym wykonywaly w ramach stosunku pracy czynnosci wchodzace w zakres wykonywanej dzialalnoci gospodarczej"
- czy moje czynnosci wykonywane w ramach umów o dzielo mozna nazwac "czynnosciami w ramach stosunku pracy"? (pracowalem w 90% na rzecz jednej firmy i tak bedzie nadal)
-czy moge w urzędzie skarbowym zadeklarowac sie na placenie podatku liniowego w wys. 19%?
3.do tej pory placilem tylko dobrowolne ubezpieczenie zdrowotne w pelnym wymiarze, np za styczne 2007 254,03zl, nie oplacalem emerytalnego i innych. co teraz z tym zrobic? rozwiazac umowę o dobrowolne ubezp.zdrowotne z funduszem zdrowia? czy automatycznie po zarejestrowaniu sie w zusie "system" bedzie wiedzial ze teraz placę skladke na ubezp.zdrowotne ale juz w ramach prowadzonej dzialalnosci?
bardzo prosze o odpowiedzi, to pilne, gdyż jestem w trakcie zalatwiania formalnosci zwiazanych z zakladaniem DG
Dziekuje.