Witam
Postanowiłem poradzić się was na tym forum ponieważ temat związany z podatkami, ZUSem itp to poprostu czarna magia.
Zaczne od tego ,że za 2 miesiące otwieram wraz z inną osobą sklep meblowy. Bedzie to spółka cywilna. Nikogo przez najbliższy rok nie bedziemy zatrudniać zajmując sie wszystkim sami. Od strony technicznej, reklamy, ekspo itp jestesmy przygotowani bardzo dobrze. Problem powstaje jeśli chodzi o podatki, ZUS itd. Oczywiście zlecimy to jakiejś firmie księgowej ale teraz potrzebuje paru obliczeń i prosze Was o pomoc (bo nie bardzo to rozumiem)
Załóżmy, że nasz salon bedzie robił miesięcznie obrót wysokości 50 tyś PLN. Od tych 50 tyś musimy odliczyć podatek? 22%?
Czyli wychodzi na to, że netto zostaje 39 tyś PLN.
Marża na meblach będzie wywnosić ok 45 %. tak więc zostaje 17 550 PLN
Od tego odliczamy czynsz, telefon, internet, księgową (wszytsko razem ok 4 tyś PLN)
Zostaje 13 550 PLN i to jest do podziału na 2 osoby - i tu jest to czego nie rozumiem. Czy to musimy podzielić na 2 odciagnac jeszcze od tego podatek + ZUS. Czy np mozemy ustalić ze w tym miesiącu bierzemy sobie wynagrodzenie w wysokości 3500 zł kazdy a reszte zostawiamy na koncie aby pozniej zainwestowac? Czy musimy od całości znów płacic podatek? Czy poza podatkiem i ZUSem coś jeszcze odprowadzamy? Jeśli tak jakie to są kwoty?
Nie wiem czy jasno sie wyraziłem bo od obrotu 50 tyś PLN płacimy juz raz podatek a pozniej gdy wypłacamy sobie sami wynagrodzenie musimy ten podatek znów zapłacić? I do tego ZUS tez?
Mam nadzieje ze nikogo tym nie rozbawiłem ale naprawde nie mam pojęcia jak to jest liczone a to duży problem.
Z góry dziekuje za poświęcony czas i odpowiedzi.
Pozdrawiam