Witam!
Mam takie pytanie: jeżeli ktoś mówi o obrotach firmy to jakie domniemanie są to dochody ? Netto (bez VATu) czy brutto ?
Bo różne osoby różnie uważają, więc chciałbym się dowiedzieć jak to jest oficjalnie z tym ^.^
Pozdrawiam.
|
Obroty firmy - netto czy brutto ? |
Obroty firmy - netto czy brutto ?
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
Witam!
Mam takie pytanie: jeżeli ktoś mówi o obrotach firmy to jakie domniemanie są to dochody ? Netto (bez VATu) czy brutto ? Bo różne osoby różnie uważają, więc chciałbym się dowiedzieć jak to jest oficjalnie z tym ^.^ Pozdrawiam.
Ludzi czasem trudno zrozumieć i jeżeli ktoś mówi, że ma przychody (obroty) 100.000 zł to lepiej zapytać się czy netto czy brutto.
Jeżeli chodzi o domniemanie to należałoby przypuszczać,że chodzi o przychody netto, bo tylko kwota przychodów netto jest porównywana z kosztami co ma później swoje odzwierciedlenie w wysokości zysku/straty przedsiębiorstwa.
Tutaj nie ma żadnej swobody definicji, albo różnego "uważania".
Definicja jest jasna i jednoznaczna. Dla płatników VAT -> obroty netto (bez podatku VAT) Dla zwolnionych z VAT -> obroty brutto (z podatkiem VAT)
Czyli w sumie i tak wychodzi na obroty netto, bo dla zwolnionych z VAT obroty brutto równają się obrotom netto.
Emil, Ty rzeczywiście masz wybitne skłonności do wymądrzania się. Wstrzymywałem się od tego określenia, ale sam sobie „grabisz” !:) !:) !:)
Ani prawda, ani nieprawda. Natomiast mniej doświadczonym robi niepotrzebnie „wodę z mózgu”. Brutto to brutto, netto to netto. Twój poprzednik wyraził się poprawnie i wyczerpująco, a Twoja wypowiedź jest dokładnie tym, o czym napisałem na poczatku !!!
Pracuję już nad tym...
Mam jeszcze takie pytanie które wiąże się z obrotami firmy.
Wg definicji na Wikipedii Sektora MSP, do przedsiębiorstw średnich zaliczają się firmy:
Czym jest ten bilans roczny ?
To suma aktywów, lub jak kto woli pasywów.
Inaczej Suma Bilansowa.
A jakich dokładnie aktywów ?
---------------------------------------------------- To nie jest czasem tak, że bilans roczny to różnica zysków i wydatków ? W wyniku czego wychodzą zyski "czyste" jak to niektórzy mówią :P
Dokładnie to aktywów trwałych i aktywów obrotowych.
Nie ma czegoś takiego jak różnica między zyskiem a wydatkiem (przynajmniej ja nie słyszałem nigdy takich porównań). Jak już to może chodzi Ci o różnicę między przychodami i kosztami. Wtedy oblicza się zysk netto (na rękę), ale na podstawie rachunku zysków i strat, a nie bilansu.
No a czym się to różni od mojego sformułowania (jestem tu żółtodziobem, więc za bardzo się nie znam :P): zysk = przychód, wydatki = koszty ?
Czyli to zestawienie zysków i strat (wydatków) to nie bilans ?
Wszystko jest na Wikipedii. Wystarczy przeczytać.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Obroty firmy - netto czy brutto ?": - netto czy brutto - Netto/Brutto - Netto czy brutto?? - Kwota brutto czy netto???? - KPiR kol. 10 - brutto czy netto?
• Strona 1 z 1
|
|