|
Obroty sklepu internetowego. |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
jak w temacie,jakie sa obroty miesieczne sklepu internetowego?Moze ktos prowadzi?Branza dowolna, zalozmy ze srednio spozycjonowany...chodzi o to ile mozna wyciagnac z takiej dzialalnosci...prosze nie przytaczac sklepow typu Marlin lub Komputronik bo to wielkie korporacje,chodzi mi o nieduzy sklepik, poczatki dzialalnosci...
chyba ciężko będzie wyciągnąć od kogoś takie informacje ; )
pozdrawiam
Sklep RTV - średnio 40 000zł, choć w grudniu jest 4 razy tyle.
Ciezko wyciagnac takie informacje...ale dlaczego?nie chce dokladnych danych,tylko przykladowe,bez adresu danego sklepu itd...poprostu chce zaczac tego rodzaju dzialalnosc i nie wiem czego mam sie spodziewac,takze prosilbym o dalsze wypowiedzi i dziekuje za posty juz napisane.
carl23, powiedz mi na jakiej podstawie obliczysz mi oplacalnosc sklepu internetowego dysponujac jedynie obrotem (i nie wiesz jaka branza)?
Moze to nie sklep internetowy ale 2 rozne firmy jedna ma obrot miesieczny 1 mln zl a 2 obrot 150 tys zl. i zadzwie cie obie firmy zarabiaja tyle samo?! Przy czym gdyby ta pierwsza firma miala obrot 150tys zl to kompletnie by sie nie oplacala... firma 1 sprzedaje blache firma 2 importuje samochody Malo tego nawet sklep malo wypozycjonowany moze miec wieksze obroty niz inny sklep na pierwszej pozycji w google...
W 1-szym roku działalności miałem około 20 000 obrotu ( pozycjonowałem stronę i dodawałem towar itd) oraz opłacałem boksy Googla na całą polskę.
A dziś ci nie powiem :P ale trzeba dużo inwestowac w reklamę i o dziwo nie w reklamę internetowa tylko w gazetach specjalistycznych (branżowych)
vavis dzieki za wypowidz,nie chce obliczac oplacalnosci na podstawie obrotu,poprostu interesuje mnie, jakie obroty maja srednio wypozycjonowane sklepy,poprostu czego mam sie spodziewac po takim sklepie, bo nie nastawiam sie od razu ma mega zyski i mam juz stale zrodlo dochodu,a sklep ma byc jako dodatkowe.Nie napisalem celowo branzy, gdyz konkretnych danych niewiele osob udostepni,tak samo zdaje sobie sprawe ze marza na 1 produkt jest 5% a na drugi 105% wiec z obrotu nic sobie nie policze,ale jak juz pisalem nie o to mi chodzi.Jakby ktos mogl sie podzielic jeszcze takawa wiedza bylbym wdzieczny.
Z tego co mi wiadomo przed świętami bożego narodzenia sklepy internetowe mają tyle co w całym roku.
Nie tak do konca bo ja chce ruszyc w branzy motoryzacyjnej wiec nie sadze by tak wzrosl obrot w grudniu,raczej bedzie sie to odbywalo jednostajnie...co innego branza np komputerowa,wszelkiego rodzaju nawigacje,aparaty itp.
Określ jednoznacznie branżę, to można polemizować wtedy.
Ale ja nie chce nad niczym polemizowac, chce aby ludzie ,ktorzy prowadza biznes internetowy napisali jakie maja obroty w ciagu miesiaca i jesli moga to rowniez branze i nic wiecej.A poza tym branze napisalem w jakiej chce rozpoczac dzialanie.Poprostu nie mam zadnego znajomego co prowadzi taki interes i nie wiem czego mozna sie spodziewac,zreszta to juz pisalem,wiec prosze nie pisac tutaj jalowych tekstow,tylko konkretne rzeczy :) dziekuje
Sklep internetowy - branża komputerowa:
Przychód miesięczny na początku - 150000zł Łatwo oblicz zysk- marża w takim sklepie to średnio 5 -10 %
150000 na samym poczatku dzialalnosci?To chyba byl calkiem niezle spozycjonowany ten sklep, bo nie chce mi sie wierzyc ze srednio na 6000zl codzienny obrot byl, bo w takim sklepie nie schodza tylko kompy,ale i cyfraki i male duperele, po 10-20zł, wiec musiales odrazu miec duzy ruch na stronie.Poprawcie mnie jesli sie myle, bo jak pisalem nie jestem znawca dzialalnosci netowej.Ja jakbym mial taki obrot to zylbym jak Pan ;)
5-10 % ze 100 000. Za to żyłbyś jak Pan? Nie bądź śmieszny. Marża to tylko to co zarabiasz na danym produkcie. A każda działalność gosp. też ma swoje koszty. Zatem od tych 5-10 tys. odejmij zus, opłaty za np. wynajem, reklamę etc.... komputery to ciężki kawałek chleba i nie narżniesz na tym już jakichś kosmicznych marży.
|
|