Dzień dobry.
Byłbym wdzięczny z odpowiedź na moje pytanie.
W listopadzie zamówiłem w sklepie internetowym telewizor z płatnością przy odbiorze. Zakupu dokonałem na swoją firmę.
Z przyczyn losowych nie odebrałem telewizora i przesłałem informację drogą elektroniczną do Właściciela sklepu o mojej rezygnacji.
Zgodenie z USTAWĄ z dnia 2 marca 2000 r.
o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny.1)
(Dz. U. z dnia 31 marca 2000 r.), rozdział 2, Art. 7. 1. jestem zwolniony z jakichkolwiek kosztów. Pomimo to sprzedawca wystawił fakturę, która obciąża moją firmę kosztami transortu. Prawnik Właściciela twierdzi, że jako podmiot gospodarczy nie jestem traktowany jako konsument i nie obowiązuje mnie w.w. ustawa.
Nadmienię tylko, że towar został wysłany firmą DPD z którą mój sklep ma umowę i znam rzeczywiste koszty transportu, które wynoszą do 30 zł netto bez względu na ilość wysyłanych paczek. Tymczasem faktura opiewa na kwotę 169,99 zł brutto. Sprzedawca obciążył mnie podwojonymi kosztami transportu tłumacząc, że oni ponoszą koszt zwrotu towaru, pomimo iż nie stosuje tego żadny przewoźnik na naszym rynku.
Proszę o pomoc w tej sprawie.