|
OCP |
OCP
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam Panowie i Panie, chciałbym się dowiedzieć ile zapłacę za OC przewoznika jeśli wartość przewożonych towarów nie przekroczy 1000zł, czy ktos umie mi odpowiedzieć? bardzo proszę, moje gg 2018159 Łukasz W ruchu krajowym, firma nie ma stażu pracy
Mój znajomy prowadzi lokalną firmę kurierską i ubezpieczył swoją firmę w Hestii. W umowie jest klauzula na przewożone przesyłki(od kradzieży, zniszczenia, zgubienia itd). Roczna opłata wynosi coś około 250zł;) Nie wykupował OCP. Jeżeli klienci pytają się o ubezpieczenie paczek, to on im pokazuje umowę z Hestią i jest wszystko w porządku.
Na jednorazowy przejazd, to nie mam pojęcia, musiałbyś się dodzwonić do jakiegoś przedstwaiciela firmy ubezpieczeniowej. Oni to przeliczają na wartość przesyłki i kilometry. Podejrzewam, że jednorazowo, to z jakieś kilkadziesiąt złotych.
Jeśli wykupisz na rok, to pewnie też jakieś śmieszne pieniądze. Generalnie firmy trasportowe płacą za ubezpieczenie na 200'000EUR i wtedy za kraj się płaci koło 3'000zł/miesiąc, ale to wszystko zależy u jakiego przedstawiciela wykupujesz i w jakiej firmie, ile robisz kilometrów i w jakich kierunkach. Masa czynników, więc ceny mogą się diametralnie zmieniać. Najprościej zadzwonić na byle infolinię i wszystko Ci powiedzą.
Dzięki Panowie, Ja właśnie na użytek lokalny potrzebuje jakiegos ubezpieczenia i do kwoty nie przekraczajacej 1000zł, Kilometry to mieszne bo nie wiecej jak 120km dziennie.
53.2. POZOSTAŁA DZIAŁALNOŚĆ POCZTOWA I KURIERSKA
53.20. POZOSTAŁA DZIAŁALNOŚĆ POCZTOWA I KURIERSKA 53.20.Z Podklasa ta obejmuje: * zbieranie, sortowanie, przewóz i doręczanie listów, paczek i innych przesyłek pocztowych nie objętych obowiązkiem ich świadczenia, niezależnie od miejsca przeznaczenia, świadczone przez operatorów pocztowych i kurierów, z wykorzystaniem jednego lub więcej środków transportu prywatnego lub publicznego, * usługi doręczania przesyłek do domu. Podklasa ta nie obejmuje: * transportu towarów, sklasyfikowanego w zależności od środka transportu w 49.20.Z, 49.41.Z, 50.20.Z, 50.40.Z, 51.21.Z lub 51.22.Z, * działalności kurierskiej objętej obowiązkiem świadczenia usług powszechnych, sklasyfikowanej w 53.10.Z. Koledzy powiedzcie czy chca zalozyc firme kurierska jednoosobowa wystarczy taki wpis pkd i nie trzeba zadbych zezwolen?? Prosze o bardzo pilna odpowiedz.pozdrawiam
Mój znajomy założył jednoosobową firmę kurierską i nie potrzebował zezwoleń oprócz wpisu do DG. Może dowiesz się czegoś więcej, bo wiem, że na tym forum był już prowadzony wątek jednoosobowej firmy kurierskiej. Proponuje poczytać :) Pozdrawiam.
Kolego juz szukalem i wszedzie sparawa sie konczy na zadanym pytaniu bez odpowiedzi:) Mi najbardziej zalezy na tym zeby miec pewnosc ze jak zaloze dzialalnosc wg tego pkd co cytowalem to bede mogl legalnie funkcjonowac, wystawiac faktury itp. nazywac swoja firme kurierska a pracownikow kurieramia, ale z tego co zrozumialem ten zapis to moge to czynic i nie mam obowiazku ubezpieczac przesylek(oczywiscie mam zamiar to zrobic)pozdro
Nie musisz ubezpieczać przesyłek, bo nie ma takiego obowiązku;) Ale jak mój znajomy pozyskiwał klientów, to pytali się o ubezpieczenie i chcieli sobie kserować wszystkie dokumenty:)
kolego Speedkurier sam sobie zadaj pytanie: "Czy chce wysłać np, sprzęt komputerowy kurierem bez ubezpiecznia"?? Moim zdaniem to podstawa działania i z doświadczenia w kurierce wiem że ludzie raz chcą a raz nie ubezpiecznie. Ale najczęsciej nie chciały firmy które nigdy nie miały problemów z przesyłkami, ale wystarczyła jedna skucha i trzeba było 2 miesiące starać się aby znowu odbudować zaufanie. Nie pamiętam jak to było ale jakoś tak że niezadowolony klient pożali sie dla śrdenio 9 osób a zadowolony pochwali co najwyżej 2 osobom. Nie trzeba komentować faktów. Panowie i Panie mam nadzieję że to co mam już zorganizowane i zaplanowane sprawi ze wkrótce z niektórymi z Was nawiążemy współprace i powieziemy ups i inne srupy, mam troszku:) doświadczenia i sporo pomysłów. Chciałbym tylko aby ktoś mi mniej więcej przybliżył jak wygląda sprawa z tym ubezpieczeniem. jakie macie składki.thx
Przeczytaj również posty podobne do tematu "OCP":
• Strona 1 z 1
|
|