|
Od czego można rozpocząć karierę biznesową? |
Od czego można rozpocząć karierę biznesową?
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Szukam pomysłu na Biznes
Autor
Wiadomość
Witam was wszystkich mam pytanie od czego można rozpocząć karierę biznesową?mam setki pomysłów ale niestety kwoty kapitału są mizerne może ktoś mi coś doradzi na start???
Może poszukaj kasy wśród aniołów biznesu. Lecz wybierz jeden pomysł opracuj go w 100%, wyliczenia, wykresy,szczegółowy plan działania i wtedy zacznij szukać.
Skorzystaj może z Inkubatora, jeżeli jesteś pewien weź kredyt.
Zacznij od takiego pomysłu na który nie potrzeba dużo pieniędzy i jesteś w stanie pokryć jego start z własnej kieszeni, zarobisz coś na nim inwestuj dalej w kolejny pomysł :)
Witam.
Jeśli największym problemem są fundusze, to przemyśl raz jeszcze swoje plany - zdecyduj się na działalność, która Twoim zdaniem ma realnie największe szanse powodzenia/daje największe zarobki i szukaj wspólnika - chociażby przez to forum na którym czytasz teraz mój post :) Nie zawsze najlepszym rozwiązaniem jest zaczynanie od biznesu który wymaga najmniejszego wkładu na start, ponieważ obok, w tym samym czasie, może przejść okazja do zarobienia większych/pewniejszych pieniędzy - dlatego czasami warto przeanalizować sprawę raz jeszcze i poszukać wspólnika z większym portfelem. Sprawdź czy masz możliwość dostać jakąś dotację na swoją działalność. Powodzenia.
Jeśli masz jakiś zawód (nie papier tylko umiejętność robienia czegoś) to idż do pracy, jeśli nie to idź do porządnej szkoły. Czasy startowania w biznesie z poziomu rozkładanego łożka i maluszka już sie skończyły. Rób to co umiesz najlepiej i ciułaj kasę bo nikt żółtodziobowi nie da kapitału. ani bank ani żaden "anioł biznesu"
A tu masz kilka cennych porad :)
Z kapitałem 5 tysięcy da rade coś otworzyć?
W obecnych czasach NIE - NIC SENSOWNEGO.
Masz kilkaset pomysłów, przemyśl je wszystkie, poznaj rynek i konkurencje, a pewnie zostanie kilka pomysłów, z tych kilku jeden lub w ogóle nic nie zostanie, tak nasycony jest już rynek. Musisz mieć a) kapitał (VC/PE/BA), b) zgraną kadrę menadżerską i być sam dobrym menadżerem i rozumieć swój biznes, bez tego nie licz że znajdziesz się na liście TOP 10 000 najbogatszych polaków
AHA kieruj się przy wybieraniu pomysłu tym schematem
a) Wysoki potencjał wzrostu b) Atrakcyjny model biznesu c) Silna przewaga konkurencyjna d) Rozwój rynku gdzie działa firma e) Wysokiej próby menadżerowie w zarządzie f) Atrakcyjny produkt / technologia W to właśnie inwestują fundusze i BA, tym samym zwiększasz swoje szanse na uzyskanie kapitału i powodzenia przedsięwzięcia
Skąd jesteś ?
Moja propozycja brzmi:
Na początek zatrudnij sie w korporacji ( może być finansowa), dostaniesz bezpłatny pakiet szkoleń, wsparcie ze strony menedżerów , pracę która będzie rozwijać twoją osobowość. Najlepiej aby nie była to praca na etacie, a wolny zawód jak przedstawiciel tej firmy. Najlepiej zająć się sprzedażą w tej korporacji. Dzięki tej pracy poznasz wiele osób które w przyszłości mogą pomóc rozwinąć twój biznes, zarówno osoby z korporacji jak i klientów których napotkasz po drodze. Będziesz już umiał sprzedawać ( a to najważniejsze przy rozwijaniu jakiego kol wiek biznesu !!! ), będziesz posiadał źródło dochody, a brak etatu ( jako agent) pozwoli ci na równoczesny równoczesny rozwój twojej firmy. Może również okazać się że w tej korporacji poczułeś wiatr w żagle, ścieżka kariery jest stworzona dla ciebie, zarobki coraz atrakcyjniejsze, pasywny dochód też sie pojawia i wizja otwierania własnej firmy ( np. sklepik z ciuszkami) mija się z celem. Powodzenia !
zazaman - nie sluchaj ludzi, ktorzy mowia ci, ze za 5000zl nie da sie otworzyc nic sensownego.
Ludzie zaczynaja biznesy nie majac nic na koncie i jakos sobie radza. Masz setki pomyslow - to super! Jestes o te setki pomyslow lepszy niz ludzie bez zadnego pomyslu. Pozostaje ci tylko cos zrealizowac - nie wszystko na raz oczywiscie :-) Nie wiem z jakiej kategorii sa te twoje pomysly, jak z IT to wyslij mi wiadomosc, moze cos uradzimy.
Bzdury.
Większość bogatych tego świata zaczynało od zera. Dosłownie. Ja zaczynałem z 2tys. w kieszeni. Znam wiele osób, szczególnie młodych które zaczynały tak samo jak ja.
Tylko że większość z tych bogatych pierwszy biznes otworzyła w latach 70,80,90 - wtedy to było można szaleć, mała konkurencja nie to co dziś.
Ja zaczynałem 2 lata temu i do dziś ludzie tak zaczynają.
Liczy się pomysł a nie pieniądz.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Od czego można rozpocząć karierę biznesową?": - Pierwsze kroki. Od czego zacząć "karierę"? - czy można rozpocząc dzialalnosc wczesniej? - czy mozna rozpocząć reklamowanie zanim zarejestruje DG? - Czego nie można kupić w ramach 6.2 PO KL? - Czy mozna wystawić fakturę na coś czego nie posiadam?
• Strona 1 z 2 • 1, 2
|
|