Xzibit napisał(a):Ile kosztuje moneta z wyżezbieniem na niej Jana Pawał 2. Na licytacji szło by niezle zganąć .
ze niby falsyfikat? nic bys nie zarobil
|
Od ilu lat można grać na giełdzie? |
|
Strona główna forum
‹ GPW
‹ Giełda Papierów Wartościowych
Autor
Wiadomość
ze niby falsyfikat? nic bys nie zarobil
Panowie czy zajmujecie się też Filatylistyką bo mam dużą ilość znaczków i chciałbym się dowiedzieć jak je spieniężyć , bądz zostawić. Mój ojciec za czasów swojej młodości je zbierał mają po 25 lat. Mam znaczi od Mongolii po ZSRR i NRD są sztemplowane a niektóre nie. Zaznaczam że są niektóre Serią. moje GG 8039461
Ja również mam 16 lat i interesuję się giełdą i numizmatyką. Że nie mam jeszcze kasy by grać na giełdzie inwestuję w monety. Zainwestowałem 500 zł w GN, srebne, PRL-owskie i przed wojenne. Po roku mam już 1000 zł, głównie dzięki temu że co parę tyg. chodziłem na bazar i wykupywałem u nie znających się wartościowe monety przedwojenne i komunistyczne.
jak i gdzie je kupić? i jak wygląda potem sprawa z ich sprzedażą?
czym się różni złoto lokacyjne od kontraktu na złoto?jak wygląda sprawa ze sprzedażą? Idę do banku i sprzedaję? Gdzie można sprawdzać notowania złota?
Zadzwoń, bo mi się pisać nie chce;P 698 038 061 Mam pytanie....może ktoś mi wytłumaczyć o co chodzi z tym dużym zyskiem związanym z abonamentem na monety jak porównałem ceny emisyjne monet kupowanych w abonamencie i ceny monet na różnych aukcjach i one praktycznie się nie różnią...wejżmy np. moneta Zbigniew Herbert kosztuje po cenie emisyjnej 1550zł a na allegro sprzedają po 1400zł.....o co biega????? z góry dzięki za odpowiedz
P.S jestem troche zielony w te klocki:)
czyli zaklada sie konto w banku specjalnie przeznaczone do gry na gieldzie?? nie trzeba wystawiac akcji swojej firmy na gieldie zeby moc grac? wystarczy miec 18 lat i specjalne konto w jakims banku?
Zaklada sie w banku racunek inwestycyjny, na ktory wplacasz pieniadze z ktorych potem kupujesz akcje. Nie mususz wystawiac akcji swojej firmy na gielde, grasz akcjami innych spolek:) Wejscie na gielde to pozyskanie nowych srodkow na inwestycje.Ale zeby na nia wejsc trzeba spelnic okreslone warunki.
Witam mam pytanie......ile trzeba mieć pieniędzy na start jeśli chce się inwestowac w abonament na monety srebrne (chodzi mi o jeden abonament) i czy opłata abonamentowa jest roczna czy miesieczna??????
Tak kolejki takie są w groszówkach, że czasem kilka dni możesz czekać na realizację.
Jeśli liczysz na 1 groszowy zysk to odpuść. Strata jest równie prawdopodobna. chyba że cena to 1 gr wtedy bardziej nie spadnie. Ale na takie numery to kolejki są że ho ho. Co do wcześniejszych pytań to zawsze można sprzedać marketem (chyba się to nazywa po każdej cenie) :) ale wtedy cena noże sie znacznie różnić od aktualnego kursu.
Ale jednak chyba udaje sie kupic po 1 gr i sprzedac po 2gr? Bo ja patrze na wykresy GPW to zawsze jest oferta po 2 gr/sprzedaz i po 1gr/kupno.
Ja wiem że to się czeka nawet i tydzień ale w końcu się doczekam sprzedaży? BTW: Jakie spółki polecacie dla początkującego inwestora(nie chodzi o konkret tylko przedział cenowy) Lepiej kupować 1-5 zł czy np 50-100zł?
Ja bym nie liczył na szczęściem na wejście :) tydzień to może się okazać mgnieniem oka.
Ktoś kto ma kupę forsy i nie ma gdzie ulokować trzyma sobie na poziomie 1 grosza. potrzyma 2-3 miesiące i kupi ale w międzyczasie większa część kapitału pracuje. A jai się uda groszówka to ma frukt. Na początek to bym polecał edukację. Np. na stockwatch pl Naprawdę przystępnie opisują co jak i dlaczego. Bez zbędnego nadęcia. Giełda jest dla ludzi i oni piszą właśnie dla ludzi. Co do przedziału cenowego to myślę że od 5 - w górę :)
Czy tylko FON ma takie wziecie z groszówek?
Czy też te akcje: ELKOP ELKOP-PDAC MEWA PCGUARD PS. Na szcześćie zawsze można liczyć:) W razie nie dokonania sprzedaży to chyba makler zwraca prowizje? CO do edukacji to czekam właśnie na 5 książek o GPW;) Przy początkowym kapitale 2500 zł to akcje za 5 zł są troche zbyt drogie chyba. Bo kupie 500 akcji. I kurs musi skoczyć do 5.10 żeby choć troszke zarobił
Jak nie dokonasz transakcji to nie pobierają prowizji.
Ja nie patrzę na punkty tyko na procenty. Ile procent musze byc do przodu by zarobić na inwestycji. :) Co prawda zazwyczaj siedzę długo w jednej pozycji więc te wyliczenia nie specjalnie są mi pomocne. Co do DT to ma jedną zaletę niższe prowizje :). Ale na początek? Na własne rysyko Prowizję i tak biorą procentowo.
|
|