Witam.
Nie wiem, czy to najlepsze miejsce na taki temat, ale spróbuję ;)
Mam następujący problem, od roku jestem właścicielem gospodarstwa rolnego o pow. 25 ha i hodowli krów mlecznych. Dodatkowo dorabiam sobie pracując w firmie informatycznej. Pół roku temu skończyłem studia informatyczne. Przez cały czas trwania nauki uchroniłem się przed wojskiem. Po skończeniu studiów, myślałem, że uda mi się przejść do rezerwy, ale niestety nowelizacja ustawy spowodowała, że każdy absolwent, wciągu 12 miesięcy może dostać kartę powołania na 3 miesięczną służbę wojskową dla absolwentów studiów. Jeżeli tak się nie stanie, po 12 miesiącu zostaje przeniesiony do rezerwy. Myślałem, ze mi się to uda ;) Niestety tydzień temu dostałem wezwanie do stawienia się na WKU. Z stąd moje pytanie do państwa. Jak mogę się odwołać od takiej służby? Co mam zrobić z całą gospodarką? Żona sobie sama nie poradzi nawet przez 2 dni ze zwierzętami (pochodzi z miasta i do tej pory w ogóle nie miała z tym do czynienia) a co dopiero 3 miesiące :( Z tego co czytałem, to rolnicy nie mogą już (tak jak kiedyś) "wywinąć" się od wojska :|
Czy ktoś z obecnych na tym forum, wie może coś na ten temat?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.