|
odlewanie malych rzeczy z metalu |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
mam mozliwosc odlewania drobnych rzeczy z metalu (praktycznie kazdego oprocz wysokotopliwych tytan wolfram) nie ma probleu co do ksztaltu praktycznie kazda rzecz jest doodlania. moze komus wpadnie do glowy pomysl jak to wykorzystac?
a nawet nie napisałes jaka metoda masz mozliwoś robic te odlewy
a to przeciez decyduje o mozliwosciach ,kosztach i opłacalnosci jak masz kase na kokile to mozna a nawet trzeba robic duze serie odlewów np brelkoki samochodowe ze znalu jak breloki reklamowe dla firm ,to mniejsze ilosci i metoda traconego wosku ale to drozej wychodzi za sztukę ( tylko znów firmie nie potrzeba 10 000 sztuk ) naprawde tak trudno jest znaleśc pomysł jedz do maksimusa ,tam masz ok 10 punktów które maja to w ofercie od małych do takkich po 200 metrów w kazdym sklepie motoryzacyjnym są breloki samochodowe ja sam mam do vw własnie taki odlewany ,porzadny ,solidny ( jak go wrzucam za dekold to momentalnie wpada i zatrzymuje się na stringach ,fajna zabawa ) a sklepu z pamiatkami np na starówce w wawa? od groma słoników ,buddów ,piesków odlewanych z brązu ,mosiadzu nie mówię juz o wiekszych rzeczach typu zyrandole , podstawy do lamp witrazowych tylko tak myslę czy jak masz problem zeby WIEDZIEC co odlewac to czy sobie poradzisz z technologią , formami ,metodami ,modelowaniem ,sprzedaza ,marketingiem ,księgowością
myslalem raczej nad bardziej precyzyjnymi odlewami bo na takich breloczkach to raczej zarobic nie mozna a i wymyslenie nowego wzoru znajduje tysiace nasladowcow myslalem raczej nad robieniem detali pod zamowienia klient decyduje sie na jakis wzor a ja to wykonuje i odlewam (srebro zloto) wszystko moglo by byc dwu lub trojwymiarowe wielkosc raczej w skali mini bo takie posiadam mozliwosci technlologiczne
odlew z metalu nie moze byc dwuwymiary
a z informacji od mojego byłego wspolnika - jubilera ,wiem ze takie odlewy kupował bo musie nie opłacało samemu odlewac wiec dlaczego miałoby sie opłacą tobie ?
|
|