Witam,
chciałbym się poradzić bardziej doświadczonych kolegów i koleżanek w następującej kwestii:
Załóżmy że chciałbym otworzyć działalność gospodarczą i zajmować się wykonywaniem fotografii reklamowych dla firm (raczej niewielkich, których głównym rynkiem zbytu jest Alledrogo tudzież inne sklepy internetowe).
Załóżmy również że z racji niewielkiej skali działalności sam nie byłbym VATowcem jak również firmy dla których wykonywał bym zlecenia nie byłyby VATowcami.
No i tutaj zaczynają się pytania:
1. Czy firma nie będąca VATowcem może wliczyć sobie moja usługę w koszty?
2. Czy gdybym ja był VATowcem a firma dla której wykonuję zlecenie nie była VATowcem może wliczyć sobie moją usługę w koszty i dodatkowo odliczyć VAT?
Rozumiem że w sytuacji, gdy jedna i druga strona są VATowcami, firma dla której wykonuje zlecenie może wliczyć sobie usługę w koszty i VAT również odliczyć, tak??
Troszkę się w tym wszystkim zakręciłem, dlatego proszę o jakąś prosta syntezę tych informacji-z założenia próbuje ustalić w jakiej sytuacji moja usługa będzie najbardziej konkurencyjna i korzystna dla zleceniodawcy w zależności od wybranej przez niego formy opodatkowania.
Z góry dziękuję za każdą pomoc.
Pozdrawiam
Darq86