Witam serdecznie!
Czy jeżeli zamknąłem firmę 27 pazdziernika br, ostatni zus zaplacilem 8 listopada, to wyliczajac podatek a ppazdziernik moge jeszcze odliczyc sobie ten zus ? Jestem na ryczalcie od przychodow ewidencjonowanych.
Dziekuje za pomoc
|
Odliczenie zus po zamknieciu firmy |
Odliczenie zus po zamknieciu firmy
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Twoja firma
‹ Firma
Autor
Wiadomość
Witam serdecznie!
Czy jeżeli zamknąłem firmę 27 pazdziernika br, ostatni zus zaplacilem 8 listopada, to wyliczajac podatek a ppazdziernik moge jeszcze odliczyc sobie ten zus ? Jestem na ryczalcie od przychodow ewidencjonowanych. Dziekuje za pomoc
NIE Odliczysz sobie dopiero z zeznaniu rocznym PIT 28
Dziekuje
Prosze mi jeszcze powiedziec, to prawda ze bedac na ryczalcie, po likwidacji firmy,za towar ktory sprzedam, ktory wczesniej wykazalem w remamencie i zaplacilem vat, nie musze juz placic tych 3% podatku? Czy jednak musze na biezaco jak bede pozbywal sie towaru? Bo sprzeczne informacje znajduje. Dziekuje z gory
Ja jestem innego zdania Sporządzenie remanentu likwidacyjnego nie oznacza konieczności wyliczenia i odprowadzenia podatku – tak jak to jest w przypadku podatników likwidujących działalność opodatkowaną na zasadach ogólnych. Podatek należy zapłacić dopiero w momencie sprzedaży towarów lub innych składników majątkowych. Sprzedaż towarów po likwidacji działalności opodatkowanej ryczałtem od przychodów ewidencjonowanych Powstaje oczywiście pytanie, w jaki sposób taką sprzedaż opodatkować. Ustawa nie zawiera szczegółowych regulacji w kwestii sprzedaży towarów handlowych pozostałych po zakończeniu działalności opodatkowanej w sposób zryczałtowany. Możemy jednak kierować się wyjaśnieniami organów podatkowych w tej sprawie. W odniesieniu do towarów pozostałych po likwidacji odpowiedź znajdziemy m.in. w interpretacji sporządzonej w Izbie Skarbowej w Bydgoszczy, w której czytamy: „(...) Osoba fizyczna co do zasady podlega przepisom ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz. U. z 2000 r. Nr 14, poz. 176 z późn. zm.), co wynika z art. 1 w związku z art. 3 ust. 1 tej ustawy. Prowadząc jednak działalność gospodarczą, może wybrać szczególną formę opodatkowania podatkiem dochodowym uzyskiwanych z tego źródła przychodów, tj. opodatkowanie ryczałtem ewidencjonowanym. Dlatego po zakończeniu działalności gospodarczej opodatkowanej ww. ryczałtem wszelkie uzyskiwane dochody (przychody) z wymienionych w tej ustawie źródeł przychodów podlegają opodatkowaniu na zasadach tam przewidzianych. W przypadku sprzedaży towarów ujętych w spisie likwidacyjnym Podatnik, który opodatkowany był zryczałtowanym podatkiem dochodowym, obowiązany jest do zapłacenia należnego zryczałtowanego podatku dochodowego. Reasumując, jeżeli Podatnik prowadził działalność handlową, którą następnie zlikwidował, i dokona sprzedaży towarów handlowych już po likwidacji, to obowiązany jest do zapłacenia od uzyskanego przychodu zryczałtowanego podatku dochodowego od przychodów ewidencjonowanych według stawki 3% (art. 12. ust. 1 pkt 5 lit. b) ustawy).”
dziekuje za pomoc:)
Witam ponownie!:)
Wracajac do tematu, z koncem stycznia musze zlozyc pit28, chcialem zapytac, czy mam tez w nim wykazac towar ktory sprzedawalem juz po zamknieciu dg? czy tylko wszysdtko to co mialo miejsce do zamkniecia dg? Od momentu zamkniecia dg wyprzedaje towar, miesiecznie odprowadzam od tego 3%. Od grudnai jestem tez na zasilku, czy to tez musze uwzlgednic w pit 28? Prosze o pomoc Zalozylem osobny temat tutaj koniec-dg-rozliczenie-pit28-vt104883.html Bylbym bardzo wdzieczny za udzielenie odpowiedzi:) Pozdrawiam serdecznie!
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Odliczenie zus po zamknieciu firmy": - przedawnienie przy zamknięciu firmy - Czy trzeba zgłaszać regon o zamknięciu firmy - Towar po zamknięciu sklepu z bielizną - wynajem lokalu po zamknięciu działalnośći - odliczenie ZUS
• Strona 1 z 1
|
|