|
Odmowa zasiłku |
|
Strona główna forum
‹ Twoja firma
‹ Prawo
Autor
Wiadomość
Witam. Jestem właśnie w sytuacji zamykania działalności gospodarczej. Płaciłem ten preferencyjny zmniejszony ZUS i ze zdziwieniem dowiedziałam się, że okres ten nie jest liczony jako okres upoważniający mnie do pobierania zasiłku dla bezrobotnych. Czy jest jakaś podstawa prawna ?
Płacąc ulgowy ZUS nie płacisz składki na Fundusz Pracy,więc i świadczenia z funduszu Pracy ci się nie należy.
Nie bardzo rozumią na czym polega więc "pomoc" państwa dla osób rozpoczynających działalność. Wychodzi na to, że jedyną pomocą jest zgoda na czasowe płacenie mniejszej składki ZUS. Bo przecież ani Państwo nie wyrównuje różnicy tej składki, ani nie dopłaca do niczego więcej. Nikt nie informuje również o niemożliwości pobierania zasiłku po fiasku własnej działalności.
Nie ja ustanawiam prawo,więc nie wiem skąd tyle żalu.Jest jak jest,taką mamy rzeczywistość.Obowiązkowe składki ZUS są tak naprawdę pewnego rodzaju przymusową daniną i płacąc ulgowy ZUS w pewnej mierze korzysta się z preferencji w opłacie tej daniny a ponadto rozpoczynasz działalność masz mniejsze obciążenia.Fundusz Pracy to pieniądze wpłacane przez pracodawców i prowadzących działalność.logiczne wydaje się,że skoro nie wpłaca się do funduszu to i nie można z niego korzystać,takie jest prawo ekonomii,ale to nie moja "brożka"
|
|