waldi.s napisał(a):Witam
sprowadzam z Chin ,różne muzyczne i elektroniczne gadzety i ze swojej strony moge ci napisac jak wyląda to u mnie:
sprowadzam po 10szt towaru X w jednej paczce , z reguły przekracza 4kg czyli powinna podlegac ocleniu lecz nie zawsze tak sie dzieje ,poprostu zalezy jaka firma kurierska jest dostarczana i do jakiego UC akurat trafi .Zdarza sie ze leca 4 paczki po 10szt towaru i żadna nie przechodzi odprawy ,lub jedna albo 2 .Jesli juz przechodzi procedure to tez w zaleznosci od UC , wystarczy im zadeklarowana wartość towaru od sprzedajacego i od tego zostaje naliczone cło i vat a czasami chca wydruk z konta ile zaplacilem ( jak to mowia co kraj to obyczaj).Napewno nigdy jeszcze nie byly paczki otwierane i sprawdzane ,moze dlatego że podpisujesz deklaracje iz na 100% taki towar sie znajduje w srodku a nie inny.
Jesli wartosc zadeklarowana przekroczy 200$ ( 150euro) to place i clo i vat ,jesli zadeklarujesz ze jest niższa placisz sam vat.DHL pobiera dodatkowo oplate za zgloszenie przesylki w twoim imieniu do odprawy ( oczywiscie wczesniej podpisam trzeba upowaznienie) TNT np juz takiej oplaty nie pobiera ale trwa to wszystko dłużej o kilka dni.
Jako osoba prywatna musisz zaznaczyc ze dany towar nie jest na sprzedaż ( wymagane) a jako firma dodatkowo musisz wyrobic w UC nr EORI bo innaczej nie odprawisz na firmę.
w razie pytan prosze pisac ,moze bede mogl pomoc
pozdrawiam
ja mam firme i teraz będę sciągal towar z chin jakie są wszystki koszty cześci GSM oczywiście na firmę tylko doliczam, cło 4% i vat 23 % ??