|
Odpowiedzialność za czyny |
|
Strona główna forum
‹ Twoja firma
‹ Prawo
Autor
Wiadomość
Od 16 lat prowadzę Studio Tatuażu Artystycznego i coraz częściej przychodzą do mnie młodzi ludzie, którzy chcą zrobić sobie tatuaż. Do tej pory, wykonywałem tatuaże tylko osobom pełnoletnim tj. którzy ukończyli osiemnasty rok życia. Dzisiaj młodzież 16 letnia pyta mnie jak to jest, że skoro mogą odpowiadać w sądzie za swoje czyny, tak jak osoby pełnoletnie, to dla czego nie mogą zrobić sobie tatuażu? Proszę o pomoc, bo jest to sprawa dość kontrowersyjna a prawdę mówiąc nie wiem co odpowiadać takim młodym ludziom.
Z tego co ja pamiętam, to wystarczyło mieć zgodę rodziców, bo największe zagrożenie jest nie ze strony prawa ale od nich właśnie. Zgoda rodziców, ksero dowodu + podpis i możesz robić.
Odpowiedzialnośc karna wynika z kodeksu karnego, dlatego 15 lat. A przedstawicielstwo osoby niepełnoletniej wynika z k.rodzinnego. Osoba niepełnoletnią uznaję sie jako będącą pod opieką rodzica, opiekuna. Tatuaż jest formą okaleczenia ciała (czy jakoś podobnie w przepisach), uznaję sie tutaj ze zgoda opiekuna jest wymagana gdyż chodzi o dobroć małoletniego(dlatego np nie sprzedaje im sie alkoholu i tytoniu). Małoletni zaś jest osobą która nie może podejmować decyzji trwale skótkująch na jej życie .(małżeńtwo, tatuaż, operacje plastyczne) bez zgody osoby będącej jej prawnym opiekunem. Przytoczylbym tobie tutaj przepisy ale nie chce mi sie szukać, i jest 2 w nocy. Pozdrawiam
|
|