Witam
Chciałbym się zapytać, czy ktoś z czzytelników Forum Polskiego Biznesu działał/działa jako firmą zajmująca się odprowadzaniem samochodów po imprezach. W skrócie wygląda to tak że przyjeżdża sobie klient na impreze nie martwi się niczym, bo jak wypije alkohol to jest ktoś kto odwiezie go jego samochodem pod sam dom.
Mysląc o tym nasuwa mi się jednak kilka pytań.
1) Chodzi o to że gdzieś usłyszałem że aby prowadzić taką usługę potrzebna jest koncesja na odwożenie samochodów czy zezwolenie na przewóz osób. Czy rzeczywiście Państwo musieli taką koncesję uzyskać czy też to nieprawda? Bo np. nie wierze że ktos proawdzący usługi wożenia na wesele młodej pary musi tez posiadać takie coś?Albo przykład tych co w Zakopanem czy Krakowie świadczą usługi przewoźnicze dla turystów?
2) Drugie nasuwające się pytanie, czy tak jak w taksówkach potrzebna jest kasa fiskalna?
3) Kto odpowiada w przypadku jakiejś stłuczki/kolizji? Z czyich znizek OC jest opłacana naprawa? Czy z tej osoby która użyczyła nam samochód do odwiezienia się czy też można się jakoś ubezpieczyć samemu od tego typu ekstremalnych wydarzeń? Wiadomo że nikt o takich sprawach nie mysli ale takie sytuacje się zdarzają i nie mozna ich wykluczyć
Bardzo proszę o pomoc w tej kwestii bo co fachowiec i jakiś radca to inna teoria, dlatego też postanowiłem zapytać kogoś z branży. Jesli ktoś ma jakies doświadczenie to zapraszam również na priva.
Byłbym bardzo wdzięczny za okazaną pomoc.
Pozdrawiam