|
Odsnieżanie dachów |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Cześć chciałbym rozpocząć działalność nastawioną na odśnieżanie dachów, proszę mi powiedzieć jakie wymogi trzeba spełnić lub proszę pi powiedzieć gdzie mogę znaleźć coś na ten temat . Pozdrawiam
Pomysł ciekawy ale bardziej jako dodatkowa działalność. Zima jest krótka a żyć trzeba przez cały rok. Inaczej wygląda sprawa jeśli chodzi o wyciągi narciarskie tam mogą zarobić na życie przez cały rok. Uważam także że usługi takie powinny być nastawione na firmy. Markety korzystają z firm zewnętrznych więc pewnie także na odśnieżanie mogą skorzystać, tylko trzeba wtedy mieć ludzi, sprzęt itp. Nie wyobrażam sobie że jedna osoba będzie odśnieżać np. Tesco. Dodatkowo trzeba płacić VAT, bo każdy będzie chciał faktury. Na klientów indywidualnych bym się nie nastawiał ponieważ trzeba dużo zainwestować w reklamę. Myślę że można spróbować przed zimą wysłać oferty do firm i zakładów, które mają duże hale i jak spadnie śnieg czekać na oferty. Pomysł ciekawy ale uważam że tylko jako dodatek do np. całorocznych usług porządkowych. Pozdrawiam
Trzeba mieć uprawnienia na prace wysokościowe o ile sie nie mylę.
Uprawnienia trzeba mieć tylko do jakich wysokości może ktoś wie gdzie mogę znaleźć przepisy na ten temat ?
Powyżej 2 metrów musisz już mieć tzw badania wysokościowe :) nie ważne czy jesteś na dachu czy np na drabinie, jeżeli będziesz to robił legalnie to musisz mieć i koniec :) takie są przepisy, koszt badania jednego pracownika to około 30 do 50 zł, zależy od regionu :) i dostajesz je na okres trzech lat po czym znowu je trzeba wznowić :) Mojego instalatora musiałem wysłać na takie badania, i musiał zaliczyć, psychologa, okulistę, laryngologa, neurologa i z tymi wszystkimi wynikami iść do lekarza ogólnego :) jeżeli trafisz do specjalizującej się w tych badaniach placówki, to w jednym budynku w jeden dzień wszystko załatwisz :)
CafDelMar, ale przy takiej zimie to chyba nie zarobisz
|
|