mam problem
kupilem samochod, w tresci ogloszenia (na allegro) widnialo jako auto bezwypadkowe, z rozmow ze sprzedajacym wynikalo, ze takie jest
auto jest pojazdem BEZWYPADKOWYM oraz nie posiada wad ukrytych (kupujący zapoznał się ze stanem technicznym pojazdu, ze świadomością, iż jest to pojazd bezwypadkowy), a także nie wymaga nakładu finansowego, poza zgłoszonymi przez sprzedających usterkami
Pojazd miał być bezwypadkowy, odpalać na dotyk (następnego dnia po zakupie, nie mogłem uruchomić samochodu, scholowałem go do warsztatu mechaniki pojazdów osobowych). Na miejscu po zapoznaniu się ze stanem silnika i nadwozia stwierdzono, iż samochód miał dość poważny wypadek, nadwozie jest krzywe, a deska rozdzielcza przesunięta względem osi pojazdu o ok. 10mm, pojazd nie mógł zostać uruchomiony z powodu zużytej części rozrusznika (tzw. bendyks), która powinna być dawno zmieniona, a przy tym zniekształciła inne części rozrusznika. Koszt części wraz z robocizną: 130zł.
czy moge odstapic od umowy? na podstawie jakich ustaw?
znalazlem cos takiego:
Zgodnie z Ustawą z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o
odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny (Dz.U. Nr 22, poz. 271) Art. 7 punkt 1 odstępuję od umowy kupna – sprzedaży.
czy istnieja jakies terminy zglaszania tego oswiadczenia
prosze o jak najszybsza odpowiedz
damian