|
Odzież używana |
Odzież używanaBiznes Forum ‹ Biznes, Dotacje z UP i UE ‹ Szukam pomysłu na Biznes
Autor
Wiadomość
Witajcie jestem tu nowy dopiero sie zarejestroalem ale wczesniej czesto odwiedzałem to forum i bardzo mi sie podoba, w związku z tym zwracam sie do was z prośbą o doradzenie mi: mieszkam w nie dużej miejscowości i chiałbym otworzyć sklep z odzieżą używana co o tym sądzicie?? jakiej wielkości powienienem mieć lokal na początku i ile muszę mieć na starcie tzn. ile kasy na towar a ile na wyszykowanie sklepu?? czekam na poważne odpowiedzi POZDRAWIAM
Polecam na początek:
koszty zależą od tego czy: 1)Masz swój lokal 2)Masz kase na zatowarowanie, ceny znajdziesz w linkach w/w 3)Czy masz kase na pracownika czy sam bedziesz handlował
dzieki za linki juz je przejzalem. propo lukalu musze jakis wynajac bo niemam swojego a procownika tez bym musial zatrudnic i sie zastanawiam czy w takim razie bedzie oplacalne prowadzenie takiego sklepu?
Proszę o opinie ludzi którzy zajmują się handlem odzieżą używaną. Czy jest to biznes opłacalny, czy warto się za to brać? Gdzie szukać dostawców pewnego towaru a nie czyściwa?
witam wszystkich,mam pytanko do was.marze o zalozeniu sklepu z odzieża uzywana tylko nie wiem za bardzo jak sie za to zabrac,chodzi tu głównie o dostawy ciuchów,podkreslam ze mnie intreresuja tylko jakies porzadne ubrania a nie jakies szmaty.moze znacie jakiego dobrego importera ciuchów,slyszalem ze z anglii sa najlepsze,czekam na podpowiedzi od was,pozdrawiam wszystkich
nawet na allegro w odpowiednich działach sie takie firmy ogłaszają - ceny jak tak liczyłem to bardzo konkurencyjne
Jestem z tej samej okolicy co ty bo z andrychowa i tez mysle o otwarciu ciucholandu.moze razem cos wykombinujemy?
Ja zajmule sie od ponad 2 lat odzieżą użyaną,jest to mały lokalik 25mkw.Na początku odzież kupowałam u hurtownika,u siebie w mieście,z biegiem czasu zaczęłam sama sprowadzać odzież z Niemiec.Niestety powiem ci kochanie iż to ciężka praca,ponieważ oprócz sprowadzenia musisz jeszcze przesortować tą odzież.
Z Odzieży,czy to osobiscie sprowadzonej czy tez zakupionej u hurtownika zawsze odchodzi ci jakiś procent,np kupując 500kg,po przesortowaniu może ci odpaść 25%,czasem 30%,a nawet do 50%.To wszystko zalezy jak trafisz.Bo tak naprawde niezależnie gdzie,kupujesz kota w worku!!!!!!!! Z odziezy sortowanej odchodzi ci mniejszy procent,ale więcej kosztuje za kg.
Witam!
Wiem że na forum były tematy mojemu pokrewne ale nie znalazłem w nichinteresujących mnie zagadnień. Zwracam się z serdeczną prośbą o porady w temacie handlu odzieżą używaną. Chcę zacząć sprzedaż na pobliskim bazarku,tylko nie wiem gdzie kupowac co kupowac aby miec towar dobrej jakości(tani oczywiście)o szerokim asortymęcie od bluzeczek, t-shirtów, kurtek, spodni, dresów itp. Za wszystkie informacje i porady będe bardzo bardzo wdzięczny. Pozdrawiam!
Jest mnóstwo hurtowni odzieży z Niemiec, Holandii, Anglii i Francji. To zalezy na co sie nastawiasz. Najtansze teraz sa chyba Niemcy - zaleta jest tez taka ze te ubrania sa solidne, Anglia bardzo schludnie wyglada i wiele jest ubran firmowych (co dziwne,bo Angole niestety maja cienko z gustem;)). Wszedzie jest mnostwo hurtowni, musisz sie zastanowic jakie osoby beda kupowac, bo inny jest towar dla babć z wózeczkami i inne dla mlodych i trzeba to jakos wyposrodkowac. Mozna znalezc rowniez tzw. "krem" czyli odziez droga ale wyszukana i ladna.
Najwazniejsze jest zeby znalezc dobra hurtownie gdzie nie rozpakowuja workow
Serdecznie dziękuję za zainteresowanie moim tematem.
Chciałbym dowiedzieć się jeszcze jak szukać towaru.... Przedewszystkim ma być tani w zakupie. Nastawiam się na osoby w wieku 15 - 50 lat(tak na oko). Czy w hurtowniach można zakupić tylko taki towar- tak aby w workach były ubrania dla tego przedziału wiekowego? Jeszcze tylko proszę o podpowiedż czy zakupić sortowane czy nie- tak żeby na początek nie wkładać w ten biznes góry pieniędzy? Pozdrawiam!
Są naprawdę różne możliwości zakupu i niestety w Polsce jak i w Niemczech nie bardzo wiadomo w jakiej formie najlepiej kupować. Może się zdarzyć że kupisz odzież nie sortowaną, ale tego jakiś tam procent odrzucasz, ale kupując np. 10 worków się nie zorientujesz bo mogą być one zebrane np. z dzielnicy tureckiej, lub pakistańskiej i bedziesz mial same znoszone ubrania.
Co do sortu to jest duże prawdopodobienstwo ze podczas sortowania sa wyjete te co lepsze rzeczy, a wiadomo ze ludzi do takiego sklepu przyciagaja "perełki", np. nowe ubrania firmowe, fajne buty, torebki, posciel, firany - to naprawdę przyciąga. Nawet kupujac towar bezposrednio z Niemiec czesto sie trafia na przebrane badziewie bo niestety nawet tamtejsi właściciele hurtowni zaczeli robic przekrety i np. sprzedaja 2 razy przebrany towar jako "oryginał" (otyginał to odzież w takiej postaci, w jakiej zbiera się ją z osiedlowych kontenerów, czyli nie ruszana). Oczywiście w jednym worku może się znaleźć odzież dla starszych i dla młodszych, ale również stare welurowe bluzeczki, których nikt juz nie zalozy i powycierane spodnie. Napewno nie sprzedasz wszystkiego, a asortyment trzeba czesto wymieniac bo klient go poznaje i ciagle oczekuje czegos nowszego. Niestety przy odziezy uzywanej trzeba sie mnostwo naprzebierac, znalezc naprawde dobra hurtownie (lub kilka malych, np. niemiecka, angielska, francuska), a takze trzeba miec "oko". Jest rowniez w niektorych miejscach mozliwosc kupna "z wieszaka", gdy hurtownia ma swoj sklep, sa dni kiedy mozesz wejsc i w cenie hurtowej posciagac z wieszakow ubrania, one zazwyczaj sa na wage oczywiscie. Duza zaleta jest taka ze widzisz co kupujesz. Kupujac w workach zreszta tez trzeba gladac, a juz zwlaszcza na poczatku, zebys mial w ogole jakikolwiek poglad na to co kupjesz. Co do znalezienia hurtowni to naprawde z tym jest bardzo ciezko :( PS: Sortowane wcale nie znaczy lepsze, zarowno z sortu jak i z niesortu sporo sie odrzuca. Warto pojezdzic, porozgladac sie po hurtowniach, popytac, popatrzec na towar.
Heja!
Ja też się od niedawna zajmuję sprzedażą odzieży używanej. Osobiście na początek polecam kupować towar, który przedają hurtownie i importerzy odzieży z Zachodu. Przykładowa hurtownia: odzieży używanej - Omegatrade. Tam się zaopatruję i jest b. fajnie! bez wątpienia plusem jest to, że odzież jest sortowana, poza tym towar jest wywieszony (wieszaki), więc mozna sobie to wszystko przejrzeć. Pozdrawiam
Cześć, trafiłam na ten temat z http://www.biznesforum.pl/topics13/odzi ... vt5800.htm. Osobiście myślę, że da się znaleźć dobrych dostawców; głównym problemem jest pewnie kwestia dojazdu/transportu. Towar w zasadzie należy obejrzeć samemu, więc trudno jechać przez pół Polski bez gwarancji, że coś się znajdzie (chociaż i tak bywało;) ). Osobiście mam już swoją upatrzoną hurtownię i nie nażekam. Najważniejsze, by hurtownia była jednocześnie bezpośrednim importerem - wtedy oszczędza się znacznie.
Witam Wszystkich !
A czy uważacie, że taki sklep z używaną odzieżą może być opłacalny na osiedlu, gdzie przeważają ludzie starsi ? Pomyślałam o połączeniu go z komisem odzieży, gdzie ludzie mogliby pozbywać się rzeczy, z których już nie korzystają, a jeszcze przy okazji zarobić parę groszy. Ludzie starsi mają małe emerytury więc może byliby zainteresowani tanią odzieżą ? Jak myślicie ? A może Ktoś z Was prowadzi taki sklep na osiedlu "Seniorów"? Kasia
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Odzież używana": - odzież używana - Odzież używana XXL - 12 zł/kg - Odzież używana - odziez uzywana UK - Uzywana odziez
|
|