|
Odzyskiwanie danych |
Odzyskiwanie danych
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Co myślicie o zajęciu się odzyskiwaniem danych, używał bym do tego różnych programów pod windowsa i liuxa. Była by to praca dodatkowa, kliet by dzwonił, a ja bym próbował odzyskać jego dane z dysków, płyt, aparatów cyfrowych.
Dobry pomysł, ale oprogramowanie dosyć drogie.
W wiekszosci prostych przypadkow takich jak np zwykle sformatowanie w aparacie cyfrowym, czy format dysku twardego wystarczaja darmowe programy z internetu. Wystarczy w google wpisac data recovery i juz cos jest.
Ja bym za taka prosta czynnosc nie placil, ale ludzie placa za zainstalowanie windowsa, wiec i za to by zaplacili, szczegolnie w przypadku pomylkowego wykasowania waznych danych, czy majacych wartosc sentymentalna zdjec. A najlepszy pomysl to napisanie programu samemu. Sciagnalem raz program ktory byl opisany jako 30dniowy trial. Program wszystko ladnie z aparatu odzyskal, ale gdy chcialem odzyskane zdjecia zapisac na dysku, to wyskoczyla stronka zebym zaplacil karta za pelna wersje. To bylby dobry i bezobslugowy interes. Powodzenia
Pomysł dobry ale:
Duże firmy z takim problemem wybiorą się do światowego lidera czyli firmy Ontrack. Małe firmy to już zależy od ceny. Co do darmowych programów to się mylisz że są w stanie odzyskać skasowane dane w wielu przypadkach z którymi się spotkałem nie dało się tego zrobić w taki prosty sposób. Jeśli chcesz się tym zająć profesjonalnie to musisz na początek zakupić sobie program Easy Data Recovery Professional w cenie ok 2 700 zł jest to program wspomnianej przeze mnie firmy Ontrack zdarzało mi się odzyskiwać już dane z różnych nośników i testowałem przy tym różna programy i żaden darmowy program nie był w stanie odzyskać tego co Easy Recovery. Poza tym jest z tym biznesem tak ,że niestety jest bardzo pracochłonny i czasochłonny. Nie jest niestety tak że zapuścisz program i zrobi on wszystko dla ciebie. Ale życzę powodzenia bo pomysł nie jest głupi
Darmowych programów jest pełno, nie tylko triali ale i pełnych wersji, dużo jest też oprogramowaia linuxowego. Myślę że klienci by się znaleźli, mógł bym dojerzdzać do nich o karzdej porze w nagłych przypadkach.
Z tym dojeżdzaniem to na dwoje babka wrozyla. Jak klient zobaczy ze za pomoca malego programu z prosciutka szata graficzna w pol godziny odzyskujesz dane, moze stracic do ciebie zaufanie, sam poszukac oprogramowania a nawet zostac twoja konkurencja. No, ale to tylko takie przemyslenia, prawdopodobnie bedzie ok.
No nie wiem czy dojazd do klienta jest dobrym pomysłem ja tam bym nie chciał spędzić 1-2 dni u klienta odzyskując mu dane. Jak walnie dysk 200 GB i klient chce z niego odzyskać dane taki właśnie jest szacunkowy czas ich odzyskiwania ok 1-2 dni więc moim zdaniem dojazd do klienta odpada. Chyba że w jakiejś prostej sprawie ale wtedy tak jak pisał ktoś wcześniej istnieje duże prawdopodobieństwo że klient zobaczy że to taka prosta czynność i albo nam nie zapłaci albo zapłaci i już nigdy z naszych usług nie skorzysta.
Chyba macie rację z tym dojazdem. To dopiero pomysł i trzeba wszystko przeanalizować.
Darmowe oprogramowanie jest do użytku niekomercyjnego, nie spotkałem dobrego narzędzia do odzyskiwania danych którego licencja pozwalałaby na jego komercyjne wykorzystanie.
Więc trzeba będzie trochę zainwestować żeby zarobić :)
Jest dokładnie tak jak mówisz.
Ja na twoim miejscu zainwestował bym w Easy Data Recovery Professional bo jest moim zdaniem najlepszy i jeśli miałbym się tym zajmować profesjonalnie i na tym zarabiać to nie zawahałbym się wydać te 2700 zł bo program jest wart swojej ceny i z niego najczęściej korzystają lokalne firmy odzyskujące dane.
I do tego DataEraser 2.02 Professional za 1400 zł do kasowania danych, do użytku komercyjnego.
Jest pasjonatem i na prawde mocny z niego gość. Wywodzi się ze starej gwardii jednego z odziałów Optimusa. Tam go poznałem..(wspaniałe czasy). Od kilu lat robi juz takie rzeczy i bazuje tylko na swoich programach. Podaje na niego namiary ... może jakoś sie dogadacie. w w w.alert.pl/odzyskiwanie.php. Pozdr
jeżeli myślisz że będą do Ciebie przychodzić ludzie z dyskiem po formacie.. a ty odpalisz program i wezmiesz za to 1000 zl to życzę powodzenia
najczęściej przychodzą ludzie którym siadly już twardziele i których nie da się uruchomić a trzeba z nich odzyskać dane.. musial byś się nuczyć naprawy dysków(czasem trzeba coś przelutować etc) oczywiście móglbyś w takich wypadkach odmówić i kosić kase tylko z "ludzi nie znających się na rzeczy"... powiem tak jest to dobry pomysl na biznes.. ale musisz się na tym znać
Witam.
Osobiscie mysle ze to dobry interes. A co do oprogramowania ...hmm... teraz nie wiem jak jest w necie ale kiedyc czyt. 2-3 lata temu probowalem c MMC (aparat) odzyskac foto. Programami z neta nie dalo sie (2-3lata temu) poszedlem do firmy i po znajomosci koles mowi (polecony) ze za 200-300 zl mi to zrobi ale najpierw sprawdzi czy sie to da zrobic bo niektore aparaty tak nadpisuja zdjecia ze nie da sie odzyskac, powiedzial ze mam sie przejsc i przyjsc za 5-10 min. przychodze a on mi pokazuje monitor ze zdjeciami oczywiscie tak tabelke zakryl zebym nie widzial nazwy softu :D no ale pokazal mi fotki i niestety to nie byly te i powiedzial ze jak chce to moge zostawic karte na 2 dni i przeyjsc jutro ale powiedzial ze na 85% nie da sie odzyskac danych a za ta szybkie sprawdzenie nic nie zaplacilem
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|