Witam wszystkich serdecznie i od razu przechodzę do sedna sprawy.Mam pomysł aby stworzyć ogródek grillowy,ponieważ mam do tego potrzebny grunt oraz 10 tysięcy zł,które powinny wystarczyć na powstanie takiego ogródka.Ogród nie jest typowym szeregowym ogródkiem działkowym (nie jest to osobna działka ogrodowa) lecz przylegająca do posesji w której mieszkam.Pomysł jest taki:
- uporządkować cały teren
- zakupić: nowe ogrodzenie,stoły,krzesła ogrodowe,grille,parasole,sanitariaty (toy toy),oświetlenie,pojemniki na śmieci itp.
Wstępna najskromniejsza wycena tego wychodzi około 10 tysięcy złotych.
Powstało by 6 stanowisk do grillowania,każde na 10 osób.
Myślałem też nad postawieniem namiotu i stworzenia tzw.ogródka piwnego.Niestety wiąże się to z dodatkowymi nakładami finansowymi,a przede wszystkim z brakiem miejsca.Dlatego pomysł ze sprzedażą piwa i innych napoi raczej odpada (przynajmniej na początku).Na razie główny zamysł jest taki aby wynajmować stanowiska do grillowania.Dodam też,że działka znajduje się na obrzeżach 35 tysięcznego miasta.
Nie zastanawiałem się jeszcze nad rentownością takiego interesu.Nie mam pojęcia jakich przychodów się spodziewać,jakie ceny zaproponować.Wszystko jest dopiero w fazie kalkulacji.Liczę jednak,że interes wypali,bo w okół pełno bloków a typowych ogródków działkowych jest w pobliżu bardzo mało.Koszty powstania są niewielkie,a ryzyko raczej małe.Co myślicie o takim pomyśle ? Może ktoś ma większe doświadczenie w tym temacie i mógłby się ze mną nim podzielić ?
Będę wdzięczny za każdą opinię.
Pozdrawiam.