Witam
Jestem nowy na tym forum, więc najpierw kilka słów o sobie. Od czterech lat jestem na emigracji (Dublin). W zasadzie od samego początku pracuję w firmie zajmującej się budową i pielęgnacją ogrodów. No i mam już trochę dosyć takiego życia, chcę wrócić do ojczyzny (jakaby Ona nie była, to jednak Polska jest miejscem gdzie chcę żyć). Po pierwsze chcę wrócić bo mam dość emigracji, po drugie mam dość pracowania dla kogoś. Wychodzę z założenia, że w życiu należy robić robić to, co potrafi się najlepiej (mam również podstawy teoretyczne - ukończyłem szkołę ogrodniczą), dlatego też postanowiłem wczesną wiosną przyszłego roku zająć się właśnie tym co robię w Dublinie, tyle, że w Polsce i na własny rachunek. W związku z tym mam do forumowiczów, którzy orientują się w tym temacie, kilka pytań.
1. Jaka forma rozliczania w US jest najlepsza w tego typu biznesie (znalazłem jeden wątek o tym mówiący, ale jednak wiadomości tam zawarte były moim zdaniem bardzo niejednoznaczne, czasami wręcz chaotyczne).
2. Jak wyglądała sprawa popytu na te go typu usługi w 2009. roku biorąc pod uwagę ogólnoświatowy kryzys.
3. Jak kształtowały się ceny usług (np. koszenie trawników, cięcie żywopłotów, układanie kostki brukowej, krawężników, patio z płyt kamiennych, sadzenie kwiatów i krzewów itp, itd) oraz jak wycenić całoroczną, kompleksową obsługę firm.
4. Może to pytanie wyda się dziwne, ale jak sprawa wygląda z kradzieżami. Chodzi mi o to, że tutaj, w Irlandii, takie firmy zakupują najczęściej małe wywrotki (w Polsce planowałem zakupić Lublina rocznik 98-00 z taką funkcją), na których wożą caly potrzebny sprzęt i nie jest problemem pozostawienie tego w zasadzie w jakimkolwiek miejscu, można bezstresowo wykonywać swoją pracę - nikt tego nie ukradnie. Nie ma co ukrywać, że cztery lata temu, kiedy wyjeżdżałem z Polski, pozostawienie sprzętu na samochodzie, nawet na osiedlu domków jednorodzinnych, i wykonywanie prac z tyłu budynku wiązało się z ryzykiem utraty tegoż sprzętu. A może lepszy będzie jakiś bus? Ale z doświadczenia wiem, że typ auta jakie wybrałem jest bardziej funkcjonalny.
5. Chyba ostatnie powiązane trochę z pytaniem drugim: jakie są szanse w tym momencie na wbicie się na rynek z tymi usługami.
Mam nadzieję, że mój post nie jest zbyt chaotyczny. Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam forumowiczów.