|
Opał z osadów ściekowych |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
czy jest ktoś, z dostepem do srodkow pomocowych zainteresowany współpraca przy produkcji brykietu opałowego na bazie osadów sciekowych. Dwa w jednym- rozwiazujemy problem utylizacji osadów sciekowych i produkujemy bioopał.
proszę bardziej rozwinąć temat o co chodzi?
Kazda oczyszczalnia scieków ma problem ze szlamem który to zostaje po oczyszczeniu ścieków. Najczęsciej jest on wywożony na wysypiska śmieci lub przerabiany na kompost. Jednakże nie wolno tak sobie tego kompostu używac gdzie i jak się chce. To normują przepisy. Ideałem jest ich zutylizowanie lecz jest to energochłonne czyli kosztowne. natomiast ja mam technologie która pozwala utylizowac osady wytwarzajac jednoczesnie paliwo które mozna spalac w piecach rusztowych lub fluidalnych i nie jest to zbyt kosztowne.Pozdrawiam
tylko kto kupi cuchnący opał? i za ile?
Jędruś przecież napisałem żę mam technologię a nie że łopatą kładziemy to do pieca. Opał nie cuchnie bo jest ustabilizowany i wysoko kaloryczny. Ich kalorycznośc może byc na poziomie 19 kJ/kg więc prawie to samo jak brykiet trocinowy. A kto kupuje brykiet trocinowy ? Milego dnia
ta technologia chyba jest bardzo kosztowna?
Daj troche wieksze info na temat kosztow wdrozenia tej technologi i spodziewanych dochodow
pozdro
Panowie, oczywiście technologia nie jest tania, ale nie da sie powiedzieć tak bezpośrednio ile to kosztuje. do tego jest potrzebnych pare danych. Ilość osadów, ile oczyszczalnia jest w stanie zaplacic za odbiór osadów np.100 zł za tone,odległości oczyszczalnia - wytwornia, ile środków pomocowych dostaliście itp,itd. Studium Wykonalności się kłania.Inwestycja może się splacic w rok jak i w pięć lat. Do tego raczej muszą byc dotacje. Gmina może uzyskac na to przedsięwzięcie do 75% dofinansowania.Zwykły śmiertelnik tylko bodajże 35-40%. Ale zainteresowanych zapraszam.
Temat jeszcze aktualny??:>
Prosze o wiecej informacji na adres: thor182@wp.pl
Dysponujemy odpowiednim kapitałem
czy mialo by to zastosowanie za granicami Polski,na przyklad w Hiszpani czy z tych odpadOw morzna tylko opal produkowac czy tesz inne produkty na przyklad,donice kture morzna wkopac do ziemi bo to przeciesz nawoz,lub cos innego.........
Witam
Do bombarka: Jak można wywnioskować, ma to być produkcja dla energetyki (przem/zawod.). Czy to Twoja technologia i czy jest już działająca instalacja w skali przemysłowej? Jakie są parametry fizykochemiczne brykietu (wymiary, ciężar wł., wartość opałowa w stanie roboczym, zawartość popiołu, wilgoci, itp). Jak sądzę, ma chyba być przetwarzany osad komunalny. Tu zapewne jak wiesz wilgotność sięga ok. 75-80% a suszenie jest opłacalne tylko w przypadkach np. instalacji solarnych (droga inwestycja) lub przy pomocy ciepła odpadowego. Ogólni temat OK bo dobry jest potencjalny klient "na odbiorze", zwłaszcza jeśli Twój brykiet będzie zaliczany do OZE (odnawialne źródło energii). Cena jest tu głównie funkcją wartości opałowej. Inną sprawą (też nietypową) jest fakt, że za "surowiec" też Tobie zapłacą. Pozdrawiam
Też jestem zainteresowany tą technologią ,ale nakłady to chyba za wysokie progi dla mnie nawet z dotacją.
Przez analogię - koszt kompletnej linii do produkcji brykietu drzewno-słomiano-trocinowego to koszt ok. 1200 tys zł. Tutaj dochodzi jeszcze specjalistyczny transport, suszenie i pewnie jakaś obróbka chemiczna lub biologiczna. Dopiero potem osad może być surowcem na brykiet. Dochodzą większy teren, większe hale na produkcję, zbiorniki na osad, itd. Koszty inwestycji oceniam na minimum 3 mln+grunt. Bombarak - pomyliłem się o dużo? PS. Kwestia zwrotu z inwestycji to osobna sprawa i do tego potrzeba o wiele więcej danych: zysk z odbioru surowca, jego ilość, jaką można zgromadzić, kaloryczność opału, cena dla klienta, ilość potencjalnych odbiorców, może jakaś toksyczność surowca, albo odcieku z osadu, itd.
Prosze o szczegoly tej oferty na PW. Mam doswiadczenie z energia pozyskiwana z odpadow z oczyszczalni.
Pozdrawiam.
Witam zainteresowanych spory ruch pod koniec roku. Zainteresowanych z dostepem do kasy zapraszam do współpracy. technologia opatentowana. Mam wyłacznośc na Polske
|
|