Witam. Zastanawiam się nad otworzeniem firmy zajmującej się opieką nad grobami w ponad 200 tyś mieście, w którym są trzy duże cmentarze. Proszę o opinie dotyczącą tego biznesu. W planach jest firma, która posiada lokal, reklamy na każdym cmentarzu. Myślałem by na otwarcie w regionalnej gazecie umieścić reklamę z kuponem na gratis sprzątanie. Każdy, kto przyjdzie z kuponem, otrzyma gratis usługę sprzątania. Być może darmowa opieka nad grobami żołnierzy, może napisały by lokalne media. Interesuje mnie działanie na szeroką skalę. Oprócz sprzątania (zwykle, specjalnymi środkami, konserwacja), byłaby oferta zniczy, ciekawe wiązanki czy usługi związane z odśnieżaniem.
Wyliczyłem że przy kosztach jakie planuję (czynsz, reklama, pracownicy) muszę mieć ok 300 grobów miesięcznie na podstawowe czyszczenie nagrobków za 30 złotych.
Może ktoś posiada jakieś badania marketingowe na ten temat. Planuję przeprowadzić ankietę wśród 500 przypadkowych osób. Proszę o opinie jak zrobić to najlepiej, czy telefonicznie czy osobiście. Chętnie przeczytam uwagi osób prowadzących takie firmy.
Serdecznie pozdrawiam Robert Pająk