Witam,
Zen Cart i CRE Loaded to 2 skrypty oparte na OsCommerce sa damrmowe i profesionalne ale chcilbym dowiedziec sie czy najdaja sie do uruchomienia na nic sklepow.
|
Opinie o Zen Cart i CRE Loaded |
|
Strona główna forum
‹ E-Biznes
‹ Zarabianie w internecie
Autor
Wiadomość
Witam,
Zen Cart i CRE Loaded to 2 skrypty oparte na OsCommerce sa damrmowe i profesionalne ale chcilbym dowiedziec sie czy najdaja sie do uruchomienia na nic sklepow.
A PrestaShop? Znajdź w google, zobacz demo, koniecznie dodaj produkt do koszyka (super efekt dhtml). Prosta w obsłudze, polska wersja, ma fajne usability (od razu pokazje, gdzie jest koszyk).
Jak masz porządny serwer, to możesz spróbować magento. Wg mnie to zbyt rozbudowane oprogramowanie. Os commerce mi jakoś nie pasuje (i dużo ustawień w panelu). Os commerce - register globals on. To może popsuć Ci szyki w zabezpieczeniach :) .
no PrestaShop wyglada dosc fajnie widzialem demo, jest polskie forum choc nie znalazlem wielu theme ktore mozna by bylo pozyskac, kupic choc znalazlem jedno dosc fajne darmowe.
wciaz nie wiem ktore wybrac Zen Cart i CRE Loaded czy PrestaShop. Jakies opienie urzytkownikow co do wygody urzytkowania, funkcjonalnosci itd?
Jak na niezbyt wiele produktów (chociaż dużo produktów też nie przeszkadza), to może być presta. Jakikolwiek wybierzesz, będzie ~dobrze.
a dla czego PrestaShop cojest w nim takigo co przewza nad innymi darmiowymi skryptami. masz na nim swoj sklep?
Programista mi się rozsypał. Sklep będę miał autorski. Do tej pory mam własny system zamówień klub-nlp . sukcespro . pl .
Prestashop? Mówiłem, że jest prosty, i tyle. Kiedy zainstalowałem ZenC. czy OsCommerce'a miało za dużo opcji i nie chciało mi się ich ustawiać. Akurat ja potrzebuję zupełnie innego rozwiązania sklepu, programiści na priv :) . A jak napisałem, jakikolwiek wybierzesz, da się na nim zarobić. Nie ma sensu kilka dniwybierać skrypt :).
Z tym akurat zgodzić się nie mogę. Wiadomo, że sklep możesz postawić na czymkolwiek i będzie działał i z czasem ktoś coś kupi. Ale nie o to w tym biznesie chodzi. Oprogramowanie powinno móc wycisnąć tyle ile się da (innymi słowami zachęcać do zakupów) z klienta i maksymalnie ułatwiać (automatyzować niektóre czynności) życie właścicielowi. Do tego powinno działać sprawnie i być bezpieczne. Przy darmowych oprogramowaniach jest ten "mały" problem, że większość z nich działa na PHP4 którego powoli pozbywają się już firmy hostingowe. Więc o szybkich i sprawnie działajacych algorytmach możemy zapomnieć. I tak samo jest z Zen Cart tu cytat z ich strony: " * Musisz posiadać konto hostingowe o parametrach: o PHP 4.3.2 + o Apache 1.3.x + o MySQL 3.2x.x + o ZenCart.pl pracuje zarówno na włączonych jaki i wyłączonych "register globals"." Przykład home.pl "Pragniemy poinformować również, że oficjalne wsparcie dla języka PHP 4 zakończyliśmy z końcem 2007 roku. Pomimo, iż technicznie PHP4 jest dostępne na naszych serwerach, sugerujemy aktualizację używanego oprogramowania do najnowszych dostępnych wersji korzystających z PHP w wersji 5. Będzie to także korzystne dla bezpieczeństwa Państwa serwisów http://WWW. Podobny komunikat niedawno wysłała nazwa.pl. Oczywiście PHP4 będzie jeszcze długo funkcjonowało tylko że projektując sklep który powinien działać kilka lat bez potrzeby modyfikacji na technologii która już dziś jest przestarzała sami skazujemy się na kłopoty. Jeśli do ZenCarta jest moduł aktualizujący do PHP5 to już 1/2 sukcesu. Grunt, że ZenCart działa na wyłączonych "register globals" bo aktywny RG jest niebezpieczny dla serwera (bardzo łatwo przeprowadzić atak na sklep i jego serwer). Nie wiem też jak jest z pozycjonowaniem ZenCarta ale jeśli podobnie jak w osCommerce to nie jest dobrze. Każdy pozycjoner weźmie więcej pieniędzy za pozycjonowanie takiego sklepu bo jego kod jest nieprzystosowany do pozycjonowania. Wiem to bo sam mam "przyjemność" pozycjonować OSC. A mam świetne pole do porównań bo na tą samą frazę pozycjonuje sklep i zwykłą stronę - efekty dla OSC były późniejsze o około 1.5 miesiąca mimo silniejszego pozycjonowania. Oprogramowanie sklepu to jeden z najważniejszych elementów i ja bym jego wyborowi poświęcił nawet całe tygodnie. ps. "SukcesPRO" jeśli potrzebujesz by stworzyć Ci sklep to zapraszam do kontaktu.
no wlasnie powinno dzialac sprawnie i ulatwiac zycie poprzez automatyzacje pewnych dzialań i dla tego nie wiem na co sie zdecydowac. chyba wole CRE Loaded od Zen Cart ale nie jestem pewien no i teraz napotkalem PrestaShop. ciezka sprawa
Wybacz ale moim zdaniem jak nie jest Cie stać na wydanie kilkuset złotych na dobry skrypt sklepu internetowego to nie stać cie na otworzenie takiego sklepu.
OsCommerce - tak jak pisał Morekart to już w tym momencie przeżytek. ZenCart i Creloaded - Oparte o OsCommerce więc również nic dużo lepszego. PrestaShop - wygląda fajnie ale to również mało dopracowany system i w Polsce ma bardzo znikome wsparcie. Jest tylko 1 moduł płatności do niego i integracja z jedną czy dwiema porównywarkami. Wspomniane Magento (Lento) - Wielka kobyła do której potrzeba dedyka żeby jakoś chodziła. Z modułami płatności i integracjami również na dzień dzisiejszy z tego co wiem jest problem. Dobry na początek skrypt sklepu będzie cie kosztować ok 600-1800 zł . (Jeśli lubisz sobie podłubać przy oprogramowaniu to będziesz mógł sobie posiedzieć nad szatą graficzną sklepu.) Masz do niego wsparcie integrację z pasażami handlowymi porównywarkami systemami płatności itd więc planując biznes warto wesprzeć się na dobrym filarze jakim jest przyjazny dla obu stron (ciebie i klienta) skrypt.
Bez wydatków na dobre oprogramowania, oryginalny i ciekawy design oraz marketing (pozycjonowanie, emisja banerów reklamowych itp.) raczej niewiele wskórasz.
Moim zdaniem na poczatek zencart lub mysklep wystarczy .
a nie moge postawic sklep CRE Loaded na zainwestowac w ciekawy design i ruszyc ze sklepem na mala
Wystarczyć wystarczy ale zauważ, że np. mysklep to już wydatek rzędu 500zł + design jak chcesz mieć oryginalny a to dość ważna sprawa. Projekty graficzne mają tam droższe niż samo oprogramowanie. Najtańszy 700zł najdroższy 3300zł. A wciąż działasz na podrasowanym OSC tak naprawdę. Co więcej zainwestujesz już w design i sklep i rozwiniesz się. Pieniądze nie zaczną spadać z nieba. Większa popularność = więcej wydatków na reklamę, większe zapotrzebowanie na "bufor" gotówkowy tak by zachować płynność finansową w firmie. Być może trzeba będzie kogoś zatrudnić bo sam nie zdołasz już odpowiadać na e-maile - telefony - jeździć do hurtowni, na pocztę i mieć życie osobiste. I może okazać się nagle, że oprogramowanie zaczyna się "dusić" bo to było tylko takie o oprogramowanie na start. No wiec trzeba teraz ponownie wydać ok 1000-1500zł na nowy sklep + zapłacić za przeniesienie bazy klientów, zamówień, produktów (500-1000zł) + ponownie zapłacić za zrobienie wyglądu sklepu. Dokładnie tego samego co już używasz a to dla tego, że nowe oprogramowanie będzie należało inaczej połączyć z warstwą graficzną tak więc znów wydatek ok 500zł. Reasumując: Na starcie wydasz np. samo to 500zł za samo oprogramowanie bez wyglądu. Potem zapłacisz i tak za sklep nowy 1500zł Przeniesienie produktów itd. ok 750zł Wygląd (skoro nie miałeś poprzednio zamówionego) to ok 1000zł (bo trzeba zrobić od podstaw). Razem więc wydajesz 3750zł a mogłeś wydać 2500zł i od razu mieć dobre oprogramowanie. Tak więc płacisz blisko 1250zł za to tylko, że odraczasz w czasie płatność. 50% kwoty! Toż to już bardziej opłaca się w banku wziąć ten kredyt. Jeśli już chcesz na starcie "przetestować" rynek i nie ponosić wysokich kosztów. Uruchom sklep w ramach Allegro. To idealna sposób na tanie sprawdzenie czy Twój pomysł na biznes wypali. Jeśli widzisz, że wszystko idzie w dobrym kierunku uzbieraj pieniądze i od razu kup profesjonalne oprogramowanie.
|
|