Witam przewertowałem forum i nie znalazłem jednoznacznej dla mnie odpowiedzi jak sporządzić "Opis przewidywanych efektów ekonomicznych prowadzenie DG (roczna wartość świadczonych usług)
Dam przykład jak ja to widze i prosze o wyprowadzenie mnie z błędów:
Miesięczne koszty:
CZYNSZ-600 ZŁ
ZUS -300 ZŁ
TELEFON STACJONARNY,KOM I INTERNET-250 ZŁ
ART BIUROWE-50 ZŁ
MEDIA-150 ZŁ
RAZEM=1350
i teraz niewiem jak tutaj dodac podatek dochodowy bo niewiem jaką formę rozliczania wybrać.Bardzo bym prosił o pomoc.
Jaki wybrac sposób opodatkowania dla małęj firmy jednoosobowej sprzedającej sprzęt elektroniczny stacjonarnie i w sieci+ drobne usługi typu montaż,naprawa?
Juz przeczytałem tego mnóstwo na forum i mam straszny mętlik w głowie.
Miesięczny zysk:
NAWIGACJE-4 SPRZEDANE W MIESIĄCU=1000ZŁ
CB RADIO- 8X=800ZŁ
ANTENY-10X=500ZŁ
AKCESORIA=400ZŁ
ALKOMATY-6X=250ZŁ
USŁUGI+MONTAŻE=800ZŁ
SPRZEDAŻ INTERNETOWA PRZYJMIJMY NP 50% SPRZEDAŻY STACJONARNEJ=1500
RAZEM=5250
CZYLI ZYSK 5250-KOSZTY 1350 DAJĄ 3900ZŁ
CZYLI W SKALI ROKU 3900ZŁ x12=46800ZŁ
Oczywiście te wartości są dla mnie całkowicie abstrakcyjne bo skąd mam przewidziec jaka naprawdę bedzię sprzedaż.Także podałem taką chyba w miarę realną?
CZY TO JEST ROCZNA WARTOSC SPRZEDAWANCYH USŁUG?PANI W UP MI MÓWIŁĄ ZE ZYSKI -KOSZTY CZY TAKIER OBICZENIE MOGE PRZEDSTAWIC W UP???
Z góry dziękuję za porady i pomoc pozdrawiam!
Ps.Jeszcze mam jedno pytanie związane z opisem planowanego przedsięwzięcia.Czyli co gdzie dlaczego ,w jakim miejscu i czemu ,po co ,dla kogo itp. Czyli nie musze robic całego biznes planu tylko pisac jak bedzie funkcjonowałą firma ,dlaczego w takim miejscu i jakich klientów bedzię obsługiwała?dobrze myśle? Pozdrawiam jeszcze raz:)