Witam
Od początku miesiąca prowadzę działalność a konkretnie "46.17.Z Działalność agentów zajmujących się sprzedażą żywności, napojów i wyrobów tytoniowych" i teraz stoję przed dylematem czy wejść w VAT czy nie. Jeżdżę swoim autem więc kosztów trochę mam.
Jestem w tym zielony a z kim nie gadam to mówi co innego, oczywiście będzie się wszystkim zajmować księgowa ale mam przeczucie że oni mi mówią tak żeby im było dobrze a nie mi :)
Pierwsza sprawa to wyczytałem gdzieś że do 150tyś zł rocznie można wystawiać faktury VAT itd i nie trzeba być VATowcem, ale czy mogę wtedy sobie odliczać VAT np od paliwa? ( zakładamy że mam auto z homologacją VAT-1 )
Załóżmy że będę wystawiał moim zleceniodawcom co miesiąc fakturę na 3000zł plus VAT czyli dostanę od nich 3690zł i teraz dochodzą mi do tego koszty np za paliwo powiedzmy w wysokości 1000zł
Czyli 3690 - 1000 = 2690 i od tego płacę normalnie 18% podatku dochodowego? Czyli 484,2zł?
I do tego gdybym był na vacie mógłbym odliczyć sobie jeszcze z tego paliwa VAT? Czyli 1000 / 1.23 = 813 to daje nam 183zł zwrotu co miesiąc?
Dobrze to rozumiem? Czy jak wchodzę w VAT to po za tym 18% podatkiem dochodowym jeszcze coś płacę?
Pozdrawiam i proszę o wyrozumiałość i jasną odpowiedz ;)