|
OPŁACALNOŚĆ INWESTYCJI W STACJE LPG |
OPŁACALNOŚĆ INWESTYCJI W STACJE LPG
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Szukam pomysłu na Biznes
Autor
Wiadomość
Mam działke przy wmiare ruchliwej ulicy okoł 200 aut przejezdżających na godzine jest to jedna z dróg krajowych wprawdzie jest mała konkurencja położona około 4 km od mojego miejsca ale stacja ta jest mało widoczna z trasy.Najbliższa z większych miejscowości mieści się około 10 km od położenia mojej działki,jest to miasteczko liczące około 30000tys ludzi w miejscowości tej są dwie stacje lpg które są polożone wewnątrz miasta czyli nie są na tej trasie,jadąc w drugim kierunku po drodze w odległości 3 km jest malucienkie miasteczko coś w okolicach 2 tyś ludzi,najbliższa stacja lpg w tym kierunku położona jest około 25 km dalej.Dodam że jest to jedna z tras w kierunku poznania. Działka ta jest uzbrojona w wode gaz prąd.Proszę pomóżcie jak wy to widzicie czy warto zacząc z czymś takim tym bardziej że jestem włascicielem tej działki.Jestem młodym człowiekiem który niema zbyt dużego pojęcia w tej branży.A każdą waszą sugestie będe rozważał.Z góry dziękuję za pomoc
Chciałem dodac że planuje w przyszłosci coś koło tej stacji zrobić typu mały sklepik,mała gastronomia sam niewiem co by się opłacało.A dzis dotarła do mnie dosyc ciekawa informacja otóż stacje lpg która mieści nieopodal mojej dzialki mają zamknąc ze względu na niespełniające przepisy.
kiedyś myslałem o nawiązaniu współpracy w tej branży z firmą lukoil co myślicie na ten temat czyli ja stawiam stacje ale używam ich logo i biorę od nich gaz.co sądzicie o tym czy to się będzie opłacać??????
napewno ktoś ma coś takiego więc może się podzielić wiedzą czy warto w takim miejscu zacząc coś takiegp
witam swojego czasu chcialem zakupic stacje lpg w dobrych ppunktach ale stalo sie to malo oplacalne ze wzgledu na to ze na litrze zarabia sie teraz duzo mniej niz bylo to kiedys. chcialem zakupic kilka takich stacki jedyne problemy to takie ze tereny na ktorych staly byly wydzierzawiane duzy koszt oplaty za dzierzawe 1000zl pod miastem pozniej zaczal krzyczec 1200 nawwet plus musicie miec conajmniej 2 pracownikow do takowej stacji chyba ze znajdziecie takie hardcorowca co bedzie stal od 5 rano do 23 wwieczorem 7 dni w tygodniu na jednej z takicch stacji byl taki pracownik ktory tak pracowal ale ciezko takiego znalezc stacj miala sprzedaz okolo 30 000 litrow na miesiac zaleznie od okresu generalnie od 27 000 - 34 000 butle trzeba wymieniac co 10 lat jest to tez nie maly koszt no to trzeba wszystko przekalkulowac on mi stacje chcial sprzedac za 50 000 zl obliczylem ze musialbym pracowac na niej sam jedyny przez 4 lata zeby splacic kredyt zaciagniety na jej zakup gdzie po kolejnych 4 latach juz musialaybym kupowac zbiornik bo straci na waznosci ma u mnie koles 5 takich staccji i wiekszosc chcial sprzedac bo poprostu nie sa juz one tak rentowne jak kiedys inaczej jak postawisz na swoim terenie i bedziesz na niej pracowal na najlepszej stacji mial sprzedac dochodzaca do 60 000 litrow na miesiac przy takiej sprzedazy gazu oczywiscie jest to bardzo oplacalne.
kazdy pyta o konkretne ceny wiec konkretnie wam podam ze gdy stacja stanie na waszej dzialce i sami bedziecie na niej pracowac i bedziecie sprzedawac 30 000 litrow gazu miesiecznie zarobicie do 2500 zl !!! nie wiecej ta stacje ktora ja cchcialem kupic jak mi pokazal wydatki ten wlasciciel to on wychodzil na niej na 0 bo 1500 zl placil pracownikowi 1000 zl za dzierzawe i zostawalo mu 400 zl z teej stacji bo wiadomo oplaty sie nie koncza na tym prad zus itd pozatym nie macie pojecia jak dusze sa koszty postawienia takiej stacji jak ktos niema w kieszeni conajmniej 100 000 zl niech sie za to nie bierze LPG to juz pszeszlosc aczykolwiek wszystko zalezy od ilosci sprzedanego gazu wiiec dobrze przeliczcie 50 000 l na miesiac to absolutne minimum a osiagnac to to trzeba miec naprawde dobry punkt
Witam. Chciałbym odświeżyć temat i zapytać się jakie są koszty otworzenia stacji lpg (chodzi mi o rożnego rodzaju pozwolenia). Ile obecnie zarabia się na litrze gazu??
A ja powiem, żeby nie skupiać się tylko na LPG. Benzyna coraz droższa jest wiec gaz ciągle zyskuje. Ale nie sam LPG świat napędza. W Niemczech od dawna popularne u nas dopiero wchodzi CNG czyli gaz ziemny. Koszt 1 km jeszcze niższy niż LPG. W dodatku ta instalacja często w przypadku sprzedaży auta jest zabierana i przemontowywana do następnego. Na allegro bywa 40 i więcej pojazdów z tym napędem. Im więcej będzie tych stacji tym szybciej będzie on wchodził. A te stacje cieszą się wzięciem bo jest ich jeszcze mało.
W mojej okolicy (kilka małych miast do 20.000 - bardzo dobra sytuacja ekonomiczna) kupę ludzi na stacjach LPG się zacięło, a nawet na zwykłych stacjach benzynowych. Ludzie mają prawie zawsze tu wrażenie, że drobna prywata w tym temacie polega na spekulacji z paliwami i są one domieszkowane. Wolą Orlen.
Jeśli się na to uparłeś - to zrób rzeczywiście coś takiego, ale w formie kompleksu - to musi robić wrażenie i musi w tym być kupę kosmetyki, inaczej mało kto Ci stanie zatankować.. bo się będzie bał o auto. Jak takie coś robi wrażenie, to skojarzenie jest jedno - robi wrażenie na mnie, więc robi wrażenie na innych - tutaj stanę zatankować. W swojej stacji możesz zrobić park dla dzeci, gdzie będzie basen z piłeczkami, a wśród piłeczek zabawki dla dzieci - dziecko jest wtedy tak zaabsorbowane, że rodzic ma czas nawet w obcym miejscu zostawić je, gdyż tak jest pochłonięte zabawą. Trzeba jednak umieścić o tym reklamę.. bo część rodziców śpieszy się z powodu dzieci. Nie masz zobowiązań sieciowych, więc nikt nie płaci Ci za miejsce na półce.. Możesz prowadzić więc "politykę peweksiarską" i oprócz sprzedawców warto zatrudnić 1-2 osoby na 3/4 etatu (zawsze powtarzam - rencistów - pefron za nich zapłaci i będziesz miał ulgi) do samego ustawicznego układania towaru na półkach. To musi też być lokal, w którym ktoś może usiąść i coś wypić, albo zjeść na szybko. Jest wiele osób z talentem do pieczenia ciast, albo robi pyszne potrawy - zastanów się nad znalezieniem takich osób w Twojej okolicy.. a z jednej strony ograniczysz koszty, a będziesz miał coś fajnego. Fajnie by było też zrobić połączenie kawiarnie z antykwariatem - niektórzy w dłuższej trasie jadą z kimś, z kim dużo gadają, a to sprzyja tanim i okazynym sprzedażom. Ważne to czymś ciekawym handlować, a z drugiej strony się wyróżniać. Musisz stworzyć kombajn, a z drugiej strony być całkiem inny. Jeśli (reasumując) będziesz miał człowieka (lub 2) od układania towaru, to na tyle się wyróżnisz, że sam porządek (działa bardzo na podświadomość) będzie wpływał na chęć podejmowania zakupów. Jeśli zarzucisz sobie dużo tematów.. które są przeważnie chaotyczne, a u Ciebie będą uporządkowane i przede wszystkim INTUICYJNE, to sukces Twój.
mojm zdaniem stacja lpg jest oplacalnym biznesikiem zrobki niewiem dokadnie to zalezy od ilosci sprzedarzy a konkurencja była zawze i bedzie stacia przy staci kwitnie i jakos sie z tego utrzymuja a ci co pisza na forach ze sie nie oplaca ze ten biznes nie wart to maja swoje stacje kture kwitna zarabiaja i boja sie konkurencj morze sie myle ale kto nie zaryzykuie to sie nie przekona kszt 100000zł własny wklad.0.10zl na litrze
Przeczytaj również posty podobne do tematu "OPŁACALNOŚĆ INWESTYCJI W STACJE LPG": - Opłacalność - Opłacalność - Opłacalnośc solarek - Cyrk - opłacalność - DG + Etat - opłacalność, VAT, ZUS
• Strona 1 z 1
|
|