Witam
Zamierzam otworzyć działalność gospodarczą, oferowanie usług przez internet ...
Tylko słyszałem że co miesiąc opłata zus to MINIMUM 700zł i nie wiem czy będzie już dla mnie to takie opłacalne... czy to prawda?
pozdrawiam
|
Opłata dla zus |
Opłata dla zus
Biznes Forum
‹ Podatki i ZUS
‹ ZUS - Zakład Ubezpieczeń Społecznych
Autor
Wiadomość
Witam
Zamierzam otworzyć działalność gospodarczą, oferowanie usług przez internet ... Tylko słyszałem że co miesiąc opłata zus to MINIMUM 700zł i nie wiem czy będzie już dla mnie to takie opłacalne... czy to prawda? pozdrawiam
Prawie prawda. Na początek jeśli spełnisz kilka warunków ZUS może wynieść ok. 300zł/miesiąc. Ale to tylko na dwa lata, byś mógł spokojnie rozwinąć skrzydła.
A jakie to warunki, wiesz może ? możliwe do spełnienia? heh
Wiem, google też wie i wyszukiwarka forumowa też. Nie mogłeś mieć działalności w ciągu ostatnich 5 lat i nie możesz wykonywać usług na rzecz byłego pracodawcy.
aha dziękuje, ale do tego trzeba być zatrudniony gdzieś, zeby mieć już ubezpieczenie ?
O mniejszym zusie napisał już Łukasz, a jak będziesz pracował na etacie z minimalną krajową to będziesz płacił tylko zdrowotne 224,24 zł
Po tych 2 latach 800 złotych ZUS-u to się opłaca dla siebie czy też dla pracowników?
Za siebie ponad 800 zł, za pracownika płacisz procentowo od wynagrodzenia.
Dzięki za odpowiedź
I nie opłata a składka. Na emeryturkę odkładasz i ubezpieczasz się na wypadek choroby i leczenia.
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|