Witam, nie wiedziałem gdzie umieścić wątek więc umieściłem tutaj i w dziale opodatkowania..w razie błędu proszę o usunięcie wątku w jednym z działów w którym nie pasuje.
Od kilku dni czytam forum na temat opodatkowania, podatków, vat itd.
Otóż chcę otworzyć DG i podpisać kontrakt firma-firma w której jestem zatrudniony, z tym wyjątkiem, że zakres wykonywanych czynności będzie inny niż dotychczas.
Czy wtedy będę uprawniony do niższego ZUSu czy będę musiał płacić wyższy? Wiem, że jeśli firma z która będę współpracował była moim pracodawcą na umowę o pracę to powinienem płacić pełny ZUS, ale jeśli stanowisko oraz zakres wykonywanych czynności będzie inny?
Opodatkowanie wybrałbym kpir 18%. Jeśli chodzi o księgowość zdecydowany jestem na jedną z firm internetowych.
Branża: Usługi IT
W tym wypadku przydałoby się wejść w VAT, ponieważ zawsze mogę handlować różnymi rzeczami wchodzącymi w "skład" tej branży. Kwestia czy mi się to opłaci dlatego chciałbym aby ktoś fachowym okiem to przeczytał i mi podpowiedział.
Kwota miesięczna wystawiania na fakturze dla firmy będzie oscylować na około 5000zł netto/mc
W kosztach będzie prowadzenie księgowości, telefon, paliwo (razem około 350zł netto/mc) - to są koszty stałe, nie wliczam kosztów dodatkowych bo nie wiadomo co i kiedy i za ile.
Ubezpieczenie społeczne: 123.24zł
Ubezpieczenie zdrowotne: 243,39zł (8.75%) - 209,56zł (7.75%)
Więc tak:
Dochód = przychód - koszty
5000-350-123.24(społ) = 4526,76zł - dochód
4526,76x0.18 = 814.81zł - podatek
814.81-209.56 (zdrow) = 605.25zł - podatek do zapłaty.
Oczywiście operujemy cały czas na kwotach netto czy brutto?
Jak wychodzi wtedy kwestia VAT? Bo wystawiam dla firmy fakturę na kwotę np. 5000zł netto - więc na konto przelewają mi 6150zł brutto.
Koszty uzyskania przychodu podaję netto, a płacę rzeczywiście brutto w sklepie itd.
Rozumiem, że wtedy wyliczam kwotę VAT jaką ja wystawiłem razem na fakturach (5000zł *0.23 = 1150zł) i odejmuje kwoty VAT z faktur które zapłaciłem czyli paliwo, telefon, księgowość? Wiec np jeśli wszędzie VAT jest np 23% (orientacyjnie teraz) to 350zł *0.23 = 80.50, więc do US zwracam róznicę VAT czyli 1150-80.50 = 1069.50zł
Dobrze to wszystko rozumuję? Oczywiście stawki VAT w kosztach mogą się różnić ale żeby pojąć samą tezę przyjąłem 23%.
Chciałbym się rozliczać miesięcznie (żeby nie zapomnieć).
Czy powinienem coś jeszcze wiedzieć dodatkowo? Wiem, że istnieje kwota wolna od podatku, lecz nie wyliczałem jej bo i tak po 2-3mc jej nie będzie więc pierwsze miesiące będą pewnie bez podatku.
Bo rozumiem, że kwota wolna w wysokości x jest co miesięcznie "obcinana" z miesięcznego podatku? Tzn jeśli jw podatek do zapłacenia mam 605.25zł - tam około 550zł więc do zapłaty będzie 55zł, ale czy w następnym miesiącu kiedy zsumuję przychód, koszta, składki itd, to znów mam odejmować 550zł czy to jest jednorazowa kwota na rok czasu? A że została wykorzystana w 1szym miesiącu to już w drugim nie obowiązuje?
Pytanie ostatnie to wynajem mieszkania w kosztach - można? Otóż firma będzie zarejestrowana oraz siedziba będzie w miescowości X, zaś wykonywanie działalności będzie w innym mieście, w innym województwie. Firma dla której będę świadczył usługi znajduje się na drugim krańcu polski, więc muszę wynająć mieszkanie itd - czy mogę to wrzucić w koszty?
Dziękuję za uwagi
Pozdrawiam