|
OPODATKOWANIE WYNAGRODZEŃ WSPÓLNIKÓW SP. Z O.O. |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
JESTEM NOWICJUSZKĄ WE WLASNEJ DZIAŁANOŚCI.MAM PROŚBĘ CZY KTOS MÓGŁBY MI POWIEDZIEĆ W JAKI SPOSÓB NAJLEPIEJ OPODATKOWAĆ ZYSKI ZE SPÓLKI ZOO BĘDĄC JEJ WSPÓLNIKIEM I JEDNOCZEŚNIE PREZESEM ZARZĄDU ( NA RAZIE TYLKO Z MOCY SAMEJ UMOWY SPÓLKI)CZY PODPISAĆ ZE SPÓŁKĄ KONTRAKT MENADŻERSKI CZY UMOWE O PRACĘ .CZY MOŻE JEDNAK WYPŁACAĆ DYWIDENDĘ>POMOCY!CO ZROBIC ,ŻEBY NIE PŁACIĆ PODWÓJNYCH PODATKÓW I ZUSÓW.
Sprawa jest nieco złożona. Prezes, czy członek zarządu jest na ogół pracownikiem. Kontrakt menedżerski jest zazwyczaj zleceniem zarządzania spółką. Jeżeli w ramach własnej DG wykonujesz zlecenie w ramach kontraktu menedżerskiego, to rozliczasz się ze spółką w ramach zlecenia. Tylko, że wtedy umowę-zlecenie podpisujesz z radą nadzorczą lub pełnomocnikiem wspólników, ustanowionym uchwałą wspólników. Ale mogą być inne rozwiązania. W kwestii dywidendy, to objęta jest ona zryczałtowanym podatkiem dochodowym (19% od dywidendy), a wspólnik spółki z o.o. nie płaci ZUS. http://ww2.tvp.pl/1675,270465,8.view
Dzieki. Tylko jaki wybrać sposób"zatrudnienia"aby płacic jak najmniejsze podatki i zus. ?
Własna DG, a ze spółką kotrakt menedżerski. W przypadku własnej DG, gdy prezesujesz na podstawie zlecenia wysokość ZUS nie wzrasta tak jak w przypadku, gdy jesteś na etacie i wysokość ZUS zależy od wynagrodzenia. Ale w tej sprawie więcej powie Ci doradca podatkowy.
|
|