Mateusz Pe napisał(a):To teraz ja mam pytanie:"mLOKATA to propozycja dla wszystkich, którzy chcą oszczędzać z gwarancją otrzymania określonej kwoty odsetek. mLOKATA daje Ci możliwość wyboru - dzięki niej uzyskujesz gwarancję stałego oprocentowania swoich pieniędzy przez okres od 2 do 12 miesięcy.
Zalety mLOKATY:
brak opłat za otwarcie i prowadzenie;
stałe oprocentowanie od 4,70% do 4,30% ;
okres lokaty: 2, 3, 6, 9 i 12 miesięcy;
kwota minimalna: 500 zł;
brak progów procentowych;
kapitalizacja odsetek na zakończenie okresu umownego i przenoszenie odsetek na rachunek, z którym mLOKATA jest powiązana;
zachowanie połowy należnych odsetek przy zerwaniu lokaty przed terminem."
Piszą, że oprocentowanie wynosi 4.30%, nie piszą czy to w skali roku, miesiąca, tygodnia.. Wnioskuje, że skoro przy złożeniu pieniędzy na lokate na 2 miesiące, a odsetki są doliczane po ukonczeniu okresu lokaty to wyciągne z niej po 2 miesiącach ową sumę + 4,3%. Dobrze myśle czy jestem w totalnym błędzie? Jeżeli jest to oprocentowanie w skali rocznej, to wkładanie pieniędzy na taką lokatę byłoby bez sensu, ponieważ można te same pieniądze wsadzić na konto o stałym oprocentowaniu 4,5% w skali rocznej. Gdzie jst haczyk? :)
(Nie zakładałem nowego tematu bo jakby nie było jest on związany z tym..)
To w skali rocznej... Jak nie ma napisanego czasu, to zazwyczaj jest to domyślnie rok.
Drugiej części pytania trochę nie rozumiem ale to trudno;)
pozdrawiam
Karol Szczepański
ProLans Investments