Witam.
Od pewnego czasu wpadł mi do głowy pewien pomysł, którego realizacja byłaby, co prawda dosyć trudna, ale nie niemożliwa.
Rok temu skończyłem studia informatyczne, od 2 lat pracuję w firmie, która zajmuję się sprzedażą i wdrażaniem systemów informatycznych dla księgowości pewnej wiodącej firmy (nie będę robił tutaj żadnej reklamy ;) ). Pracuję w niej jako wdrożeniowiec, ale i także "miniprogramista" (tworzę dodatkowe moduły do tych programów).
Zastanawiam się nad stworzeniem własnego oprogramowania dla księgowości, które było by licencjonowane wg metody freeware lub shareware. Głównym źródłem utrzymania były by następujące rzeczy:
- reklamy umiejscowione w pewnej części programu (wymaganiem byłoby oczywiście stałe łącze internetowe). Gdyby jednak ktoś go nie posiadał, licencja byłaby na czas określony, (np na 3 miesiące ) po czym użytkownik musiałby ją zaktualizować po przez wgranie odpowiedniego pacha, co powodowałoby uzupełnienie przy okazji aktualnej bazy reklam (w przypadku wersji OFFLINE). W przypadku, gdyby była to wersja ONLINE nie było by to konieczne, gdyż aktualizacja mogłaby się odbywać automatycznie praktycznie w dowolnym momencie.
- Wdrażanie i szkolenia z zakresu użytkowania programu tj. ma to miejsce w tradycyjnych wersjach oprogramowania.
- Książki, instrukcje obsługi, dodatkowe oprogramowanie robione na zamówienie do gotowych już skryptów.
Jako że mam w swoim otoczeniu znajomych, dużą ilość zaufanych i sprawdzonych informatyków, zebranie odpowiedniego zespołu do stworzenie takiego projektu, nie będzie rzeczą trudną. Środki finansowe, też jakieś mogę zdobyć, myślę, ze na początek około 150 tyś zł. Zastanawiam się jednak nad tym, gdyż konkurencja jest ogromna w śród komercyjnego oprogramowania w tym sektorze informatyki. Myślę, że dużym plusem w tym przypadku było by właśnie to, że miało ono by być darmowe dla zwykłego użytkownika, i nieograniczone stanowiskami ( w miarę oczywiście możliwości technicznych). Dodatkowo, takie oprogramowanie było by licencjonowane zarówno na systemy operacyjne Linux jak i Windows, co mogłoby zmniejszyć do minimum koszty potencjalnego użytkownika.
Na początek myślałem o programie do fakturowania z możliwością prowadzenia gospodarki magazynowej, w przyszłości do małej księgowości a potem pełna księgowość, kadry, środki trwałe, CRM itd.
Co sądzicie o takim pomyśle, czy bylibyście zainteresowani takim oprogramowaniem we własnej firmie?
Pozdrawiam i czekam na wasze opinie.