Witam Bardzo Serdecznie
Forum obserwuję już od dość dawna lecz dopiero teraz postanowiłem założyć konto i podzielić się kilkoma pomysłami.
Ostatnimi czasy dużą popularność w Polsce zyskały sobie walki w formule MMA. Swoją rolę na pewno odegrała walka Mariusza Pudzianowskiego, gale KSW, ale także reality show emitowane na kanale extreme sports. Czytając liczne fora internetowe dostrzegam, iż większość ludzi nie ma o tym zbyt dużego pojęcia lecz zainteresowanie i ciekawość jest wręcz ogromna. Pomyślałem więc, że warto ludzką ciekawość zaspokoić i przy okazji na tym zarobić.
Pomysł polega na organizacji zawodów MMA dla amatorów i nie tylko. Mieszkam w dość małym mieście (ok 20tys) w woj. zachodniopomorskim. W moim mieście oraz w okolicach mieszczą się różne kluby trenujące sztuki walki: zapasy,sumo,kick-boxing,karate niedaleko w innym mieście również zapasy ale także taekwondo oraz jujutsu. Z doświadczenia wiem, że na zawodach czy sumo czy zapasów (ponieważ sam startowałem w takich) poza medalami i prestiżem nie można zarobić większych pieniążków. Oprócz zawodników trenujących liczyłbym na przybycie osiedlowych cwaniaczków bądź kiboli chcących sprawdzić swoje umiejętności ;)
Ze zdobyciem zawodników na galę, wysyłałbym informacje klubom oraz ogłosił po prostu nabór.
A teraz troszkę ze strony technicznej. Z tego co wiem aby dopuścić zawodnika do uczestnictwa w zawodach sportowych potrzebna jest deklaracja od lekarza stwierdzająca zdolność do uprawiania sportu. Do tego potrzebna była pieczątka klubu ale myślę, że z tym nie byłoby problemu jakby ktoś po prostu wpisał - zawodnik niezrzeszony albo coś podobnego.
Co do kosztów:
-Wynajem hali w moim mieście to koszt 50zł/h. Licząc, że z organizacją,ustawieniem wszystkiego oraz całą galą będzie to jakieś 12-16 godzin czyli góra 800 zł.
-koszty reklamy, plakaty ulotki informacje na stronach internetowych w miastach w okolicy 1000-1500 zł
-ochrona obiektu, 6-10 ochroniarzy myślę, że starczy także myślę 1000 zł
-sędzia walk, opieka medyczna, ekipa sprzątająca 1000-1500 zł
-wynajem krzeseł stolików, oprawa muzyczna, efekty itp 1000 zł
-nagrody dla zawodników 2000-3000 zł
-dodatkowe koszty 3000 zł
Zyski
-same bilety - hala pomieści ok 1500 widzów, załóżmy że obecnych będzie 1000, cena biletu - 15 zł co daje nam już 15000 zł
-sponsorzy myślę, że taki turniej byłby sporym wydarzeniem i zdobyłbym sponsorów - ok. 5000 zł
Na pewno zapomniałem o wielu kwestiach, ale liczę na waszą pomoc ;)
Prosty rachunek daje nam 20 000 - 11 800 = 8200 zł
A teraz proszę Was o pomoc. Czy taki pomysł miałby rację bytu? Jeżeli ktoś wie jakie trzeba mieć uprawnienia do organizowania takich zawodów? jakie licencje? pozwolenia? czy do takiej formy zarobku trzeba zakładać działalność gospodarczą? co za tym idzie czy można liczyć na jakieś dotacje? ;) jakie mogą być kolejne koszty? (na pewno podatki...) może ubezpieczenie zawodników?
Pozdrawiam.