|
Organizacja walk paintballowych |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Chcemy założyć firmę która miała by organizować walki paintballowe proszę o rade tych którzy wiedzą coś na ten temat (koszty,rodzaje sprzętu,zainteresowanie klientów itp.)bardzo proszę o rozsądne rady doświadczonych w tym fachu osób.
WItaj
Sam jestem strzelcem i ganiam po lesie z własną bronią, organizacja takich walk to chyba juz nie na czasie interes chyba ze bedzie to dla firm jako integracja pracowników połączona z grilem i pifkiem. Wystarczy kawałek pola lub lasu kilkanaście przeszkód i mały parking. Gdyby jakieś pytania to dam namiary na osoby organizujące takie imprezy.
Było by super jak podał byś jakieś kontakty do ludzi którzy się tym zajmują ...!!!!!!!
witam. Założyłem wraz z 2 kolegami takie rozrywki paintballowe. Inwestycja ok 14 tyś zł- sprzęt, wyposażenie pola, 6 kartonów kulek na start. Działamy od 1 czerwca i narazie metodą "jedna pani drugiej pani" robilismy średnio 2 imprezy w tygodniu. Raz było nieźle- ok 1000 zł dochodu, raz gorzej- 300 zł zysku. Zdarzyła się nam impreza gdzie w kieszeni zostało ok 2300 zł do podziału. całą kasę narazie inwestujemy. Troche sprzęt się sypie- uszczelki, kombinezon pęknie to czasem trzeba te 50 zł wydać na naprawy. Koszta stałe: pole 2000 zł za cały rok (od rodziny- normalna cena to ok 500-800 zł za miesiąc x cały rok:( ), miejscowy rolnik- dopatruje miejsca bo mieszkamy 50 km od pola- 200 zł rok, zus 300 zł, księgowa za butelkę dobrego wina- żona wspólnika:). wiec jest to ok 6000 zł KS. Średnia impreza- 20 os * 60 zł =1200 zł, z tego KZ ok 400-500 zł- więc jes te 800 zł na czysto do rozliczenia KZ i jakis zysk dzielony wg udziałów w spółpce na 3. Po tym sezonie (jeszcze trwa) jako największy udziałowiec- 45% zysku zostało mi ok 3000 zł. Jest to połowa mojego kredytu. Najwięcej zarobisz na dmuchanym polu - koszt ok 6000 zł ze wszystkim i mozna jezdzic po calej polsce. Zaznaczam że mamy ceny niższe o 35-40% od konkurencji toteż zysk jest odpowiednio mniejszy. pozdrawiam
jest tak jak pisze wuy, koszt rozpoczęcia takiej działalności to kilkanaście tyścięcy pln-ów, które głównie pochłania sprzęt, najtańsze oprzyrządowanie(karabinek+maska+kombinezon) dla zawodnika można już zdobyć za 700pln, ale wiadomo za tą cenę nie będziesz miał super sprzętu, za lepszy muszisz dopłacić jakieś 300-400pln, ale dobry na początek tym bardziej, że zaczynając ten interes musisz się wyposażyć w conajmniej 20-30 takich karabinków, najtańsze to chyba kombinezony, które dosłownie za grosze można kupić np. w składnicach wojskowych.
Jednak sam paintball to może być za mało, na początku oczywiście wystarczy, ale z czasem poleciłbym Ci coś do tego dorzucić np kłady albo coś w ten deseń. jeżeli chodzi o teren to też można obniżyć koszty. możesz gry organizować w lasach, w tym celu skontaktuj się z leśniczym albo najbliższym nadleśnictwem, pomogą znaleźć ci fajny teren, powiedzą gdzie można, a gdzie nie, dzięki temu też możesz mieć kilka dobrych miejsc, za małe pieniądze, oczywiście wiąże się to z tym że nie będziesz miał stałych przeszkód, za któymi będą mogli sie chować gracze, ale dla chcącego nic trudnego. nie jest prawdą, że to jest trafiony pomysł jeżeli robisz to dla firm, jest dużo ludzi, którzy organizują się w kilkunastoosobowe grupy i szukają tego typu rozrywki (np ja), poza tym cannon11 wie że oprócz ganiania po lesie tacy ludzie jak on od czasu do czasu też korzystają z istniejących pól. pozdrawiam i życzę powodzenia senior
Jesli nie miales z paintballem nigdy do czynienia to sobie odpusc. Lecz jesli cie to kreci to daj znac na PW - udziele ci kilku wskazowek (5-cio letnie doswiadczenie). Pozdrawiam
może za bardzo zaniżacie ceny, ze szkodą dla swojej branży
Paintball jest popularny ale coraz więcej osób przechodzi na ASG. Poszukaj na necie strony na ten temat, na jednej był spis teamów(najczęściej bez własnego terenu do gry). Jeśli sporo jest w okolicy sprawdz czy są do sprzedania jakieś ruiny lub coś tego typu. W mojej okolicy jest w starej hucie i interes sie ładnie kręci. Nie cza ładować dużych pieniędzy w teren, ewentualnie ogrodzić a wcześniej upewnić się w sprawie bezpieczeństwa. Koszty sprzętu są niższe no chyba że chcesz jakiś super kupić, amunicja jest tańsza. Największą zaletą ASG jest to że są to repliki prawdziwych broni co dodaje urok tej grze. Teamy napewno wynajmną teren pod sparingi, napewno znajdzie się więcej osób zainteresowanych tą rozrywką. Jak chcesz jakieś info dotyczące ASG pisz na privie, gram w to od dawna.
Jak wyglądają ceny w paintballu i ASG? czy liczycie od osoby czy od godziny? Jak to wygląda?Czy wymagane są do tego biznesu jakieś pozwolenia?
W warszawie jest stara Hala która została przygotowana do obsługi imprez paintballowych od integracyjnych dla firm poprzez strzelanie przez male grupy do walk calych squadów. Powinieneś zwrócic uwagę na godziny w których taki interes miałby funkcjonować. Tutaj jest to popołudnia i wieczory wiec tracisz troche z dnia. Reszta już chyba zależy od tego w jakiej okolicy chcesz rozkrecic ten biznes oraz ilości potencjalnych klientów .
Pozdrawiam
a interesuje mnie taka rzecz... mniej wiecej ile czasu trwa taka zabawa? (aż wszyscy sie powystrzeliwuja :devil: ) jak to organizujesz "wuy"?
|
|