|
Organizacja wesel |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam jestem nowa na tym forum. Niedawno wróciłam z Irlandii, gdzie prawie dwa lata pracowałam w 5 gwiazdkowym hotelu i zajmowałam się obsługą wesel. Teraz wróciłam, mam trochę kapitału i wpadł mi do głowy pomysł polegający na organizowaniu wesel w Polsce. Czy jest na tym forum ktoś kto zajmuję się podobnym biznesem albo macie może jakieś cenne rady? I ile trzeba w taki interes zainwestować? Z góry dziękuje za pomoc
Cześć.
Nie wiem na jakich zasadach działają firmy zajmujące się weselami ale pomagałam w organizacji dwóch wesel i na początek żeby w ogóle takie coś zacząć trzeba porządnie poznać wszelkie możliwości w danym mieście (nawet kraju) dotyczące sal, orkiestr, kwiatów, żarcia, nawet dodatków takich jak ozdoby. Chodzi o ceny, jakość i ilość. Co, gdzie, jak, za ile.. Jeśli chodzi o początek działania firmy to na pewno potrzebna jest świetna reklama i jak już się kilka pierwszym parom spodoba Twoja praca to plotkarską drogą zdobędziesz więcej klientów. Proponuję dodatkowo zajrzeć na strony czy fora dotyczące wesel i tam analizować sugestie i problemy par młodych w Polsce. Pomysł świetny. Trzymam kciuki. Pozdrawiam
Witam ja zajmowałam się tym w Polsce.
Miałam firmę , która zajmowała się organizowaniem i koordynowaniem wesele i przyjęć na terenie Polsk. Chętnię podam ci kilka wskazówek. Adriana
Proponuje poszukac w archiwum programu Firma , gdyz niedawno wlasnie otym byla mowa :)
Adrianno a dlaczego nie masz już tej firmy i z jakigo regionu Polski jesteś?
więc podawaj na forum a nie na priva !
witam
Pochodzę z Łodzi i tam była siedziba mojej firmy.Samą organizacją ślubów i przyjęć zajmowałam się ok. 3 lat, ale tak jak wspominałam wyjechałam do Irlandii, do męża i tak moje bardzo ciekawe zajęcie zamieniłam na pobyt w Limerick. Jestem tutaj już od pól roku i ( wspominałam w innym poście zamierzam otworzyć tutaj firmę).Już taka jestem ,że muszę coś ze sobą robić.Szanuję to , że mam możliwość pracować u innego pracodawcy, ale to nie to samo co" na swoim". Chyba mnie rozumiecie.... Powiem tak firma organizująca śluby, wesela i przyjęcia jest to bardzo dobre zajęcie dla tych, którzy uwielbiają styczność z ludźmi, czasami z ich "dziwnymi" pomysłami, ale przede wszystkim kochają organizowanie tego rodzaju przyjęć, mają zdolność łatwego nawiązywania kontaktów oraz potrafią w sytuacjach krytycznych odnaleźć rozwiązania. To bardzo ważne. To nie prawda, że to nie ma sensu w Polsce na tym można sporo zarobić, wierzcie mi. Potrzebne na początku będzie rozeznanie rynku, czyli jaka grupa ludzi będzie chciała skorzystać z twojej firmy.czy masz już doświadczenie w organizowaniu tego rodzaju imprez, czy masz stały dostęp do internetu. Jest to temat bardzo obszerny, nie wiem w czym mogę teraz ci pomóc. na jakich zasadach polega taka firma?, czy nie wiesz jak dostaś się do potencjalnych klientów, jak zbudować najłatwiej bazę klientów( a musisz ją mieć już przed rozpoczoczęciem działalności, ja swojego pierwszego klienta miałam tuż po zarejestrowaniu mojej firmy w Urzędzie, i to był klopsik, gdyż był on z krakowa a ja bazę miałam na terenie całego województwa łódzkiego.Ale wszystko dobrze poszło. na jakie pytania miałabym ci odpowiedzieć, proszę napisz. Pomogłabym ci chętnie przy doborze strony internetowej, w co naprawdę zainwestować, na czym się skupić. pozdrawiam serdecznie Adriana Kowalska Pozdrawiam
Na początku najważniejsza jest strona internetowa, tutaj koszty to około 1500 zł do......ceny są różne , dobrze dobrana domena.
Ja zaczęłam od konsultingu. Na portalach ślubnych odpowiadałam na pytania internautów z dziedziny organizacji wesel i wszystkiego co się z tym łączy.(savoir-vivre) Potem bardzo przydałby się laptop( ale dostępność do internetu musisz mieć nan stop), ludzie piszą czasami maile nawet po pierwszej w nocy i oczekują odpowiedzi na drugi dzień, a ty musisz być przygotowana na wszystko, nawet na to, że za dwa dni powinnaś się z nimi spotkać np. w kawiarnece i opowiedzieć o sobie i o pomysłach jakie masz na temat zorganizowania im uroczystości. czyli koszt laptopu( ok 3 tyś zł).Ale najważniejsze abyś miała komputer w domu. Koniecznie uporządkowane bazy dane firm współpracujących z Tobą ( od sal weselnych, restauracji, hoteli,moteli, muzyków, skrzypków,djów, fotografówi, itp) Musisz pamiętać, ża czas ktory poświecasz musisz umieć przeliczać na pieniądze. Klient musi wiedzieć, że czas który poświęciłby na ewentualne organizowanie sobie swojej imprezki kosztowałby go dużo więcej niż tobie i więcej wysiłku poświęciłby niż twoja firma. Ale o tym i o marketingu takiej organizacji to powiem ci wtedy.kiedy będziesz pewna czy chcesz w to wejść. Nie wiem czy wystarczająco ci pomogłam. Acha ile na tym zyskujesz. organizujesz nic za to nie płacisz bo to klient płaci,on tylko podaje ci sumę na jaką go będzie stać zorganizować uroczystośc, a ty musisz tak dobrac wszystko pozostałe aby się w tej cenie zmieścić i aby wszystko było zaskakujące ( oczywiście w pozytywnym tego znaczeniu) dla niego. poczta pantoflowa, to najlepsza reklama dla tego rodzaju usług- wierz mi. Moi klienci najczęściej podawali sumę 40- 45 tyś na całokształt z czego ty zarabiasz około 2 tyś można i wicej. Najmniej dostałam 400 zł ale to było jedynie doradztwo, jakiego rodzaju zespól wybrać na wesele.Umówić ich ze sobą i podpisać umowę. To wszystko. Pozdrawiam Adriana Kowalska Mam nadzieję, że odezwisz się do mnie jakie wrażenie wyniosłaś z moich rad i czy nadal chcesz w to wejść.
nie mam tej firmy, bo mój mąż wyjechał do Irlandii i oczywiście miało to trwać krótko, ale jak to bywa( i mnie to spotkało) pojechałam do męża.Nie chciałam rezygnować z firmy, ale odległość robi swoje a w tym"biznesie" trzeba być stale na czasie.
Ale tak jak wspominałam zamierzam tutaj otworzyć polską księgarnię ( jest tylu chętnych na książki, filmy, bajki itp. że mam nadzieję , że ten czas ,który tutaj spędzę spozytkuję go. Marzy mi się taki polski empik w rozmiarze mini. Zobaczymy co z tego będzie. Adriana Kowalska
Oo prawda nie ja rozpoczęłam ten wątek, ale jestem bardzo zainteresowana tematem. Od dłuższego czasu chodzi mi po głowie taki pomysł, ale myślałam, że wpadłam na niego jako pierwsza:). Nie do końca wiem czy dobrze myślę o tym jak zacząć, dlatego chętnie wymieniłabym się z Tobą, Adriano, moimi pomysłami i spostrzeżeniami. Jeśli znajdziesz czas i chcialabym mnie wesprzeć słowem :) to odezwij sie na mojego maila. Przesyłam pozdrowienia. Monika
Witam ,prowadze dobrze prosperujacy zespól muzyczny obsługujący głównie wesela.Od dłuższego czasu zastanawiam sie na co zamienić moja nieciekawą ,aczkolwiek dobrze platna prace.Po przeczytaniu tego tematu nieco mnie oświecilo,pomysł wydaje się byc dla mnie strzałem w dziesiątke.czekam na nieco więcej szczegółów.pozdrawiam
witam ponownie
Nie uważam, aby osoba, która nie miała do czynienia z konsultingiem ślubnym mogła brać się za tego rodzaju interesy. Znałam kilka osób, które będąc muzykami, grając na weselach(np.)nie wychodziły na tym dobrze- myślę o organizowaniu wesel i koordynowaniu ich. Te osoby nie miały dobrej opini wśród klientów, a to np, z tej przyczyny, że jeżeli jesteś do kilku rzeczy jesteś tak naprawdę do niczego. Nie wiem , nie znam cię może masz doświadczenie z ludźmi ich obsesyjnością na punkcie stylów i doborów w tematyce ślubnej,ale to naprawdę ciężki orzech. Lepiej nie przyznawać się, że było się tylko muzykiem grającym na weselach.Bo tacy ludzie oczekują kogoś z doświadczeniem, znającego się na savoir -vivre. W Łodzi gdzie ja miałam swoją firmę, jest taka firma, która zajmuje się graniem( i przez niektórych uważana jest za bardzo dobry zespół) wprowadzała w swoją działalność konsulting i koordynowanie - niestety nic z tego nie wyszło. Acha tak to już jest w tym świecie"ślubów i wesel", każda firma się tutaj zna( może nie osobiście) ale chociażby w internecie, muzycy-fotografów, ci ostatni np.dekoratorów ale wszyscy oni znają firmy, które organizują te imprezy i to oni- wszyscy na wzajem wydają o sobie opinie, która jak perszing trafia do klienta. Bardzo polecam takiego rodzaju działalność, bo jest naprawdę bardzo rozwojowe i pobudzające naszą wyobraźnię, ale trzeba mieć doświadczenie( tak jak wyżej wspominałam). żałuję bardzo, że musiałam opuścić to środowisko,ale może wejdę z kimś współkę na zasadzie doradztwa czy czegoś podobnego. Pozdrawiam Adriana Kowalska
dziękuję za wiele maili.
nie wiedziałam, że mogę być wam tak pomocna. Zapraszam chętnie na moją skrzynkę adriana.kowalska1@wp.pl Pozdrawiam Adriana Kowalska
Witam.Osoba,ktora zajmuje sie organizacja slubow nazywa sie WEDDING PLANNER.Pisze do was z Wloszech,gdize zrobilam sobie mastera na ten zawod.Jesli ktos jest w tym temacie i wie,czy w Polsce by to dzialalo,da mi znac.Mysle o otworzeniu tej dzialalnosci we Wloszech i rowniez w Polsce.Czy mi sa potrzebne jakies zezw3olenia w Polsce?Mam na mysli miasto Szczecin,czy tam by to dzialalo??Jest morze i jest to miasto portowe(z tamtad pochodze..).Czekam na pomysly i ewentualne kontakty jesli ktos chce wspolpracowac w tej tematyce;glownie zachodnio-pomorskie.Pozdrawiam wszystkich i zycze powodzenia.Dorota
TO I JA DORZUCĘ SWOJE TRZY GROSZE
TEMAT ORGANIZACJI WESEL TO BARDZO TRUDNY TEMAT I JEŻELI NIE POSIADASZ KONTAKTÓW W TEJ BRANŻY TO CHYBA NIC Z TEGO NIE WYJDZIE LEPSZE PIENIĄŻKI MOŻESZ ZAROBIĆ ORGANIZUJĄC IMPREZY PLENEROWE MASZ WÓWCZAS O WIELE WIĘKSZE MOŻLIWOŚCI FINANSOWE /DUŻY BUDŻET/ JA ZE SWOJEJ STRONY MOGĘ POMÓC CHĘTNYM W WYNAJMIE NAMIOTÓW WIELKOPOWIERZCHNIOWYCH DO 500 METRÓW ORAZ HAL NAMIOTOWYCH Z BIAŁĄ GALĄ I PODŁOGĄ ORAZ MOGĘ WYKONAĆ PROFESJONALNY POKAZ SZTUCZNYCH OGNI/POSIADAM KONCESJE I INNE ZEZWOLENIA/ ŻYCZĘ UDANEGO STARTU ps. przepraszam za capslocka ale niechcę już przepisywać tekstu
|
|