|
Oryginalna cukiernia i mała piekarnia |
Oryginalna cukiernia i mała piekarnia
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
witam, mam kolejny pomysł, mieszkam w miejscowości 3-4tys osób. W mojej miescowości jest wiele sklepów spożywczych, pare przemysłowych i 3 piekarnie w tym 1 ma swój firmowy sklep a reszta dostarcza do spożywczaków. Moja mama robi pyszne placki, torty i robi cuda ze smietany i kremu. Pracuje normalnie a po godzinach i w wolnym czasie czasami cos upiecze dla znajomych i znajomi polecaja znajomym i bardzo im smakuje tort czy jakieś ciacho od mamy. Robiła też kiedyś na wesele 5-cio pietrowy tort i byli goscie zachwyceni, nie chce przeceniać mojej mamy ale spokojnie z takim zamówieniem sobie radzi. Możecie mi wierzyc lub nie ale w piekarni takiego cista nie kupicie. Wszystko smakuje jak powinno a nie tylko smietana z kartonika, poprostu domowy wypiek a każdy wie że to lepsze niż masówka. Pytanie moje brzmi czy warto by było sie tym zając na poważnie czyli otworzyc firme cukiernie tylko i wyłącznie z ciastem na zamówienie i nacodzień jak w spożywczych. Znajomi czasami przyjeżdzają po 50km w jedną strone żeby odebrac ciacho. Chciałbym równiez spróbowac z chlebem wiejskim, robionym na serwatce tak jak robiły to babcie. Moja ciocia prowadzi gospodarstwo także mleko i serwatka z pierwszej reki, przepis tez już sprawdzony od lat. Wiemy że na naszym rynku zapotrzebowanie jest na takie pieczywo bo każdy wie że wiejskie to lepsze. Na poczatek otworzyłbym mała cukiernie w domu, w pomiesztrzeniu gospodarczym do tego przystosowanym a potem może jakis sklepik firmowy. W gre wchodzi równiez dowóz do okolicznych miejscowości czyli do miejscowości oddalonej o 10-20 km od mojej miejscowosci w której jest już wiecej cukierni ale żadna nie robi takich domowych wypieków na zamówienie tylko masówke. Czy to ma sens?? czy da sie z tego wyzyć?? niby nakład niewielki bo pomieszczenie mam tylko trzeba jest profesjonalnie przystosowac ale to nie problem, zakupic piec itp. Na otwarcie własnej działalności u nas mozna w tym roku było dostać 17tys wiec spokojnie cześć potrzeb była by zaspokojona a na reszte wydatów znadziemy fundusze. Odbiorców napewno sie znajdzie a z biegiem czasu może ten sklepik. Prosze o opinie, zalezy mi na ocenie wszystkiego. Pozdrawiam
może ktoś oceni mój pomysł?? czy naprawde jest beznadziejny??
Witam!
Natrafiłem na Twój post szukając informacji dokładnie na taki temat. Czy zrobiłeś coś w tym kierunku ? U mnie sytacja wygląda praktycznie tak samo. Mama jest mistrzynią świata w wypiekach, również ma wielbicieli kulinarnych. Miasteczko trochę większe i z tego co się interesowaliśmy zapotrzebowanie jest całkiem całkiem :) Własny lokal z podłogą i ścianami zmywalnymi o wysokości 3,5 m. (jakie jeszcze wymogi musi spełniać?) Są również pomysły na uatrakcyjnienie oferty (o tym może jak wątek się rozwinie) Chciałbym się dowiedzieć czy ktoś z forumowiczów zajmuje się tego typu działalnością. Chciałbym również poznać Wasze opinie i uwagi. Najbardziej interesuje mnie strona prawna i przepisy sanitarne, sanepidowskie itd.
Mieszkasz w małej miejscowości i są w niej 3 piekarnie,ale czy wypiekają również ciasta? Jeśli tak to wg mnie nie ma sensu. Poza tym zastanów się jakie będa koszty utrzymania lokalu i Zusu i składników,a jakie zapotrzebowanie na ciasta.
Pomysł mojego poprzednika i mój zakłada "domowe wypieki" bez spulchniaczy, polepszaczy itd. a nie masówkę z piekarni.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Oryginalna cukiernia i mała piekarnia": - Piekarnia-Cukiernia - Piekarnia-cukiernia-sklep osiedlowy - cukiernia, piekarnia z okolic szczecina /koszalina - Marza Mieso Wedliny Piekarnia Cukiernia oplaty - Mała Piekarnia
• Strona 1 z 1
|
|