|
Orzeł - skąd taki spadek |
|
Strona główna forum
‹ GPW
‹ Giełda Papierów Wartościowych
Autor
Wiadomość
Takie właśnie pytanie: co spowodowało wczorajszy kolosalny spadek akcji ORŁA? << 97 % >> ???!!!!!
.... a juz znalazłem, Komunikat o sprzedaży przez członków zarządu sporych pakietów akcji..
Ale rodzi mi sie kolejne pytanie, czy nie warto teraz kupić tych akcji, czy możliwy jest dalszy spadek? Czy można teraz liczyć na wzrost wartości?
Powodem był split w stosunku 1:31.
http://www.orzel.com.pl/files/raporty/raport_111_07.pdf
Tia... teraz jeszcze trzeba wyjaśnić mu co to split...
Dobre:-)
taaaaa ....... bardzo śmieszne, a.... sie uśmiałem
Orła mam już jakiś miesiąc, przed splitem zarobiłem około 10%, po splicie spadł do dzisiaj jakieś 15%.
Pozdro
To nie miało być śmiesznie - nie wiesz co to split więc wypadałoby ci to wytłumaczyć. Jest to podział wartości nominalnej akcji. Np. Firma dzieli się na 10 mln akcji o wartości rynkowej powiedzmy 50 złotych każda. Przeprowadza się split np. 1:10. Każdy kto miał ileś akcji, automatycznie ma ich 10 razy więcej, ale są one mniej warte. W tym przypadku firma miałaby 100 mln akcji ale wartośc każdej z nich powinna teoretycznei być 10 razy mniejsza tzn. 5 złotych. A tak poza tym wszystkim Orzeł to spółka czysto spekulacyjna. Jej wyniki finansowe pozostawiają wiele do życzenia.Firma w 2005 i 2006 roku wykazała duze straty, a o wskaźnikach finansowych juz lepiej nie mówić.
|
|