Witaj, może niemam doświadczenia w biznesie aczkolwiek chcesz abyśmy się wypowiedzieli na ten temat.
Wiadomo jaka sytuacja jest teraz w Polsce z lokalami mieszkalnymi/domami/działkami skoro mówisz że domki mają być w okolicy Krakowa (45km) więc jest to bardzo dobry biznes, nawet jeśli nikt ich nie wykupi kiedy zaczniesz budowę (w co wątpię bo ledwo projekt jest na papierze odrazu zostają wykupione domy).
Zakładam że masz wszelkie zezwolenia od gminy na budowę itp. itd. Ponieważ za tym będzie trzeba bardzo dużo chodzić (tak mi się wydaje, popatrzysz na strony to sie dowiesz).
Kolejna sprawa to rynek, komu to sprzedać, jak się zareklamować itp. Jak ktoś juz wyżej napisał o rynku angielskim, faktycznie dużo się słyszy że Anglicy, Niemcy itd. wykupuja grunty w Polsce aby budować się tam. Ale nienastawiałbym się wyłącznie na rynek zagraniczny, wbrew pozorom w Polsce też są bogaci ludzie którzy chętnie inwestują w domy (żeby je później odsprzedać lub mieszkać w nich), więc ze znaleźnieniem klienteli nie będzie moim zdaniem żadnych problemów.
Masz dylemat czy zainwestować w domki luksusowe czy też może ... dla tzw. ''szaraczków''. Jeśli ja bym miał fundusze to inwestowałbym w luksusowe domki, okolica znacznie zyska na wartości, wykupiłbyś później kolejne grunty i mógłbyś dalej inwestować. Jednak pamiętaj aby nie wybudować kilku domków ekskluzywnych i obok kilka zwykłych, ponieważ nikt wtedy nie da Ci tyle pieniędzy ile byś chciał za te domki (strata wartości itp. itd).
pozdrawiam i mam nadzieje że trochę pomogłem