|
Oświetlenie ogrodów |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
co myslicie o tym?czy ktos wie cos na ten temat.podobno potrzebne sa jakiec zezwolenia aby takie cos wykonywac.
Witam! Nie wiem dokładnie, ale według mnie chodzi o te uprawnienia, jakie mają elektrycy. To jest podzielone stopniami odnośnie wielkości napięcia chyba. No ale jeśli nawet to przecież możesz kogoś takiego znaleźć i zwerbować do spółki;) Powiem Ci że pomysł jest bardzo dobry. Pchaj temat i dowiaduj się dalej. Życzę powodzenia.Pozdrawiam.
a wiecie moze ile mozna na tym zarobic?i czy jest popyt na to.
Jak pochodzisz i popytasz to się zorientujesz. Według mnie to super sprawa, odpowiednio dobrane oświetlenie ogrodu czy nawet posesji całej nada pgrodowi zupełnie innego, NOWEGO atrakcyjnego wyglądu...powodzenia bo temat godny uwagi
Na każda działalność związaną z taką elektryką należy mieć zezwolenia, a dokładnie certyfikaty.
Natomiast ja osobiście prócz oświetlania ogrodów zaproponowałbym się zająć dodatkowo projektowaniem i tworzeniem ogrodów. Dobra profesja. A i dodam, że niezła kasa.
czyli abym sie tym mogl zajmowac musze zatrudnic elektryka?
Wygląda na to, że tak. Moim zdaniem trochę wąska grupa odbiorców. Na dziś dzień mało kogo stać na własny dom, a co dopiero oświetlenia ogródka. No, ale jak już trafisz na takiego kogoś to na pewno będziesz go kasować w tysiącach.
tez mysle nad rozkreceniem czegos takiego, z tymze aby projektowac takie oswietleniae trzeba troche wiedzy teoretycznej, jak oswietlac, jakie oprawy, jakie zrodla swiatla no i zapewne przydalby sie rowniez odpowiedni program do projektowania, aby moc przedstawic klientowi jego przyszly ogrod noca.
chetnie o tym pogadam i sie wymienie spostrzezeniami, jakby co moj gg: 308601 wojtek
Do ogrodów to elektryk nie musi mieć najwyższej grupy ekspoatacyjnej, ale elektryke w ogrodzie trzeba robić z głową, bo ziemna instalacja ma ta wadę, że człowieka, który idzie "ryć" w ogródku może porazić. Może zdecydować się na instalacje niskonapięciowe (24 V), albo na solary. Samo oświetlenie ogrodowe to trochę chyba za mało, zeby z tego wyżyć.
owszem tylko na tym to zysk niewielki.ale jako jedna z mozliwosci to ok
Niestety muszę cię zmartwić, kiedyś zajmowałem się tym a także oświetlaniem domów, ogrodów i basenów.
Zazwyczaj firma elektryczna (oczywiście z uprawnieniami na wysokie i niskie napięcia) robica instalacje wewnętrzną także robi zewnętrzną. I to razem z projektowaniem, puszczaniem kabli po odpowiednich drogach i w odpowiednich odległościach od innych mediów (np rur gazowych) poprzez rozmieszczenie i dobranie oświetlenia z pośród szerokiej gamy katalogów jeżeli klient nie jest zdecydowany. Nawet jakby klient był laikiem w dziedzinie to ilość propozycji jaką dostaje jest bardzo atrakcyjna i nie potrzebuje nikogo dodatkowo. Pozatym jeżeli ktoś się buduje i ma trochę rozumu w głowie (na dzień dzisiejszy) to zleci zaprojektowanie domu wcześniej (w tym także instalacji elektrycznej wew i zew) oczywiście projekt może się zmienić podczas wdrażania instalacji, ale zazwyczaj to drobnostki.
|
|