Witam wszystkich, chcę otworzyć działalność gospodarczą, firmę remontową. Biuro, siedzibę firmy chciałbym umieścić w mieszkaniu rodziców, gdzie jestem zameldowany. W sumie ta siedziba jest sprawą fikcyjną, gdyż narzędzia i inne artukuły potrzebne mi do naprawy maszyn będę miał w jednej z firm gdzie będę wykonywał stałe zlecenie, wieć w siedzibie tej praktycznie nic się nie będzie działo, mam w związku z tym kilka pytań, mianowiecie:
- czy musi w mieszkaniu znajdować się specjalne pomieszczenie (pokój), który będzie tą siedzibą firmy, gdzieś coś słyszałem o minimalnej powieszchni, w sumie ja tam będę używał tylko laptopa.
- czy musi być obowiazkowo umieszczony szyld na bloku z nazwą firmy, mam inny pomysł na zdobywanie klientów.
Dodam jeszcze że mam zamiar zatrudnić jedną osobę, oraz starać się o dotację na otwarcie działalności w związku z tym mam jeszcze jedno pytanie:
- czy jest szansa że będę mógł za te pieniądze sfinansować zakup samochodu, w sumie będzie mi niezbędny, część narzędzi mam, a głównym towarem sprzedawanym przezemnie będzie moja wiedza, a samochód będzie mi potrzebny do poruszania się po miejscach wykonywania zleceń.
- i jeszcze jedno, tyle co dowiedziałem się z PUP-u mogę ubiegać się o dotację, ale czytam że osoby pracujące nie mogą się o niego starać, jak rozumiem umowa zlecenie nie tyczy sie umowy o pracę.Ale tam jest mowa o osobach bezrobotnych, a ja osobą bezrobotną nie jestem, jestem zatrudniony przez Agencje pracy na umowę zlecenie.
Dzięki za odpowiedzi.