Witam
Dziś złożyłam wlasnie wniosek i biznesplan - na założenie własnej działalności - mała budka - sprzedaż detaliczna towarów spożywczo- przemysłowych. Za wlasne pieniądze kupie budke i lokalizacje.
Z pieniędzy UE - rozpisałam w biznesplanie na wyposażenie, mały remont obiektu i częściowe zatowarowanie - 13 tys. łączenie. Pomimo ektury tego forum - mam jeszcze kilka pytań na które nie znalazłam tu odpowiedzi.
1. jeśli utrzymam działalnośc przez rok - nawet kosztem własnych zaoszczędzonych pieniędzy - to czy po roku, gdy już się wywiąze z umowy dot. dotacji - jak zawiesze działalność - bede miała prawo przejść na świadczenia pomostowe??
Moja sytuacja wygląda tak - urodzilam sie w czerwcu 1955 r - czyli mam 52 lata i mam ponad 30 lat pracy
2. czy podczas tego roku działalności - warto ubiegać się o rente?? - bo nie wiem czy jak dostene czy warto kożystać - bo musze utrzymać działalność przez 12 m-cy???
3. czy jeśli moj biznesplan zostanie odrzucony i nie dostane pieniędzy - to wiiem ze nie moge sie odwołać - ale czy moze złożyć kolejny biznesplan - na ta sama lokalizacji i branże - ale inaczej przemyślany???
Prosze o odpowiedz
Pozdrawiam